tekel


Results for "tekel"

Philosophical Dictionary

Tekelcilik.

(Philosophical Dictionary) :
Tekel, fiyatları yüksek tutmak ve daha çok kâr sağlamak için tutulan anamalcı bir yöntemdir. Anamalcı düzeyde, önceleri bu amaçla yapılan tekel (Os. İnhisar, Fr. Monopole) birlikleri, gittikçe dev işletmelere dönüşerek ve malî oligarşiyi de yardımlarına çağırarak tekelci anamalcılığı (emperyalizm) doğurmuştur. Tekelleşmeler, serbest rekabetten ve dolayısıyla kârı düşürme tehlikelerniden korunmayı sağlamaktadır. belili bir üretim alanında çalışan bütün işletmeler bir tekel olarak birleşebilirlerse tüketimcilere istedikelri fiyatı kabul ettirebilirler. Tekelciliğin kartel, tröst, sendika ve konsorsiyum gibi çeşitli biçimleri vardır. bkz. Tekelci Anamalcılık, Anamalcılık.
Dictionary of Economics

MALİ TEKEL

(Dictionary of Economics) :
Devlete gelir sağlamak amacıyla bazı mal ve hizmetlerin üretiminden tüketimine kadar geçen aşamaların birinin, birkaçının ya datümünün devlet tekeline alınması. Uygulamada en çok başvurulan yöntem, üretimin devlet tekeline alınmasıdır. Mali tekeller devlete iki tür gelir sağlar; Birincisi dolaylı bir vergi türü olan tüketim vergisinin, tekelleştirilen mal veya hizmetin fiyatıyla kaynaşması sonucu elde edilen gelirdir. İkincisi ise, tekel rantıdır. Talep esnekliği düşük olan malların fiyatının yüksek düzeyde belirlenmesi sonucunda elde edilen tekel karı devlet için diğer bir gelir kaynağını oluşturur. Bu iki gelir birbirinden ayrı olabileceği gibi, bazı mallarda birbirine karışmış halde bulunabilir.
Dictionary of Economics

ALICI TEKELİ

(Dictionary of Economics) :
Endüstride çok sayıda üretici veya satıcı bulunmasına karşılık tek bir tüketici veya alıcının varolması durumudur. Bu tip piyasalarda, alıcı firma marjinal hasılasını marjinal kaynak maliyetine eşitleyen miktarda kaynak kullanarak kârını maksimuma çıkarabilir.
Dictionary of Economics

MALİ TEKEL

(Dictionary of Economics) :
Dolayli vergilere giren bir tüketim vergi türüdür.Devlet , bazı malların üretimini tekeline alır ve bunların fiyatlarını yüksek tutarak vergi gelirini sağlar.Bunun içinde tekelinde bulundurduğu malların satışlarında dolaylı vergi tahsil eder.Günümüzde mali tekeller oldukça azdır
Dictionary of Economics

TEKELCİ REKABET PİYASASI

(Dictionary of Economics) :
Çok sayıda alıcı ve satıcının bulunduğu fakat malın homojen olmasından dolayı ürün farklılaştırılmasına gidilerek ortadan kaldırıldığı piyasadır. Firmalar ürün farklılaştırmasına gittiklerinde, alıcılar üzerinde malın üstün nitelikli olduğu izlenimi yaratmalılardır.