toplum


Results for "toplum"

Philosophical Dictionary

Toplumsal Darvincilik.

(Philosophical Dictionary) :
Toplumsal Darvincilik (sosyal Darvinizm), anamalcılığı düşünsel alanda temellendirmek için, toplumsal yasaları biyolojik yasalara indirgemek demektir. Toplumsal Darvinciliğe göre insansal toplumun evrimi biyolojik türlerin evrimini yöneten aynı yasalarla yönetilir, çünkü insan da doğanın bir parçasıdır. Doğada yürürlükte olan doğal ayıklama yasası (seleksiyon natürel), toplumda da yürürlüktedir. Nasıl doğada güçsüzler süprülüp gider ve güçlüler yaşamaya hak kazanırsa toplumda da böyledir. Marksizmin sınıf ayrılığı ve mücadelesi dediği şey gerçekte doğal bir olaydır ve doğa yasalarına uygundur, aynı ayrılıklar ve mücadeleler doğada da olup bitmektedir. Öyleyse doğanın bu zorunlu yasasına boyun eğmek gerekir. Anamalcılı4ın yasaları doğal yasalardır ve değiştirilmeleri imkânsızdır. Sömürgecilik biyolojik bir fenomendir ve zorunludur. Toplumsal Darvincilik, insanın bilincini ve iradesini yadsır, metafizik ve mekanik bir anlayışla insanı hayvanlığa indirger. Bu anlayışa göre insanın doğa karşısında hiç bir eylemsel başarası yoktur. Oysa, bilimsel olarak tanıtlanmıştır ki, insanlık, doğaya karşı eylemsel bir işlemle başlamıştır. İnsanı, bir tür olarak birleştiği hayvandan ayıran nitelik, doğaya karşı bilinçli egemenliğidir. bkz. Evrimcilik, Darvincilik, İnsan, Toplum.
Philosophical Dictionary

Toplumsal.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. İçtimaî, Fr., İng. Social, Al. Sozial, İt. Sociale). Toplumla ilgili ve topluma değgin... bkz. Toplum.
Sociological Dictionary

BİLGİ TOPLUMU [İng. Knowledge Society]:

(Sociological Dictionary) :
(Bkz.İleri Sanayi Toplumu.)
Sociological Dictionary

İLERİ SANAYİ TOPLUMU [İng. Post-industrial Society

(Sociological Dictionary) :
İleri sanayi toplumu veya sanayi ötesi toplum son yıllarda dikkat çeken bir kavramdır.Sanayi toplumu safhasında, mal ve hizmetler üretiminde öncelikli yeri olan imalât sanayinin durumu ve kapasitesi esas alınarak bir takım değerlendirmeleri yapılır. Sanayi toplumu, üçlü sektör ayrımında (tarım, sanayi, hizmetler) sanayi sektöründeki genişlemenin, verimliliğini teknolojik yenilenmenin adıdır. İşgücünün daha ziyade sanayi sektöründe istihdam edildiği bu yapı, tüketim toplumu ve sosyal güvenlik ağının genişlememesisine dikkat çeker.İleri sanayi toplumu ise; hizmetler sektörü,bilgi üretimi ve yüksek nitelikli teknolojiye uygun insangücü kaynaklarının tesirliliğiyle düşünülür olmuştur. Burada imalât sanayindeki ekonominin tesirliliği zayıflamı, mal yerine bilgi üretimi ön plâna çıkmıştır. Bilgi ağırlıklı yeni mesleklerin çoğulcu sınıf yapılarını daha da değiştirdiği görülmektedir. Boş zamanların doğması ileri sanayi toplumunda kitle haberleşme araçları ve ulaştırma ağındaki önemli gelişmeler, zamanla ileri sanayi toplumunun bir giriş toplumu olup olmadığı tartışmalarını gündeme getirmektedir. (Jary, D. and J., 1991)İleri sanayi toplumu konusunda Sosyolog Daniel Bell'in "The Coming of Post-Industrial Society (1974)" dikkat eken önemli eserlerden biridir. Ayrıca, Alain Touraine'in "The Post-Industrial Society (1969)" ve Jonathan Gers huny'in "After ındustrial Society? The Emerging Self-service Economy (1978)" adlı eserleri de zikredebilir.
Sociological Dictionary

REFAH TOPLUMU [İng. Welfare State]:

(Sociological Dictionary) :
İkinci Dünya Harbi'nden sonra gündeme gelmeye başlayan kavram, sanayi toplumlarından yaratılan yüksek gayrî safî millî hasılaın sosyal güvenlik giib alanlarda yoğunlaşmasıdır. Bu anlayışta refahın tabana indirileceği itisat politikaları izlenir. Bu iktisat siyasetinde herkesden ödeyebileceği verginin alınması esasdır.Refah devletine A. Marshall,demokratik topluma fertlern, vatandaşların en uygun bir şekilde katılımını sağlayacak asgarî bir refahın desteği olarak bakmaktadır.T. Parsons ise; refahı sanayi toplumlarında karmaşık çatışma şekillerini çözmede ihtiyaç duyulan ve fonksiyonel değeri olan,sosyal politika açısından ele almaktadır. (Jary D.and J., 1991)İnglgz liberalleri, 20. yüzyılın başlarından itibaren büyük hamleler gerçekleştirilmişlerdir. Beveridge Plânı (1942) refah devletine varmada önemli bir merhale teşkil etmiştir. (Genel Ekonomi, Ansiklopedisi, 1988)