tropik


Results for "tropik"

Meteorological Glossary

BAROTROPİK

(Meteorological Glossary) :
(BAROTROPIC) [i]Atmosfer içerisinde basınç yüzeyleri ile yoğunluk yüzeylerinin birbirleriyle kesişmemeleri durumudur. Anlaşılır tanımıyla adveksiyonun olmaması durumu yani konturlarla izotermlerin birbirini kesmemesidir.
Meteorological Glossary

EKSTRATROPİKAL/TROPİK DIŞI SİKLON

(Meteorological Glossary) :
(EXTRATROPICAL CYCLONE) [i]Tropikal kaynaklı olmayan diğer siklon tipleri için kullanılan terim. Orta ve yüksek enlemlerde hareket halinde olan, gezici, cephesel siklonlar için kullanılır. Ekstra tropikal alçak veya fırtına olarak ta bilinir.
Meteorological Glossary

HELYOTROPİK RÜZGAR

(Meteorological Glossary) :
(HELIOTROPIC WIND) [i]Doğuşundan batışına kadar güneşin gökyüzündeki konumuna bağlı olarak rüzgar hız ve yönündeki değişmeler. Ortalama yer rüzgarı yönü, güneşin gökyüzündeki konumuna göre günlük değişiklik gösterir. Kuzey yarımkürede, sabahları rüzgarın esme yönü genellikle doğu yönü eğilimli, öğle öncesi güneyli, öğleden sonra ve akşamın erken saatlerinde batılıdır. Rüzgar hızı da artan sıcaklık ve düşen basınçla beraber artış gösterir. Aynı şekilde kara ve deniz meltemlerinin oluşum nedenlerinden birisi de Güneşten gelen ışınlarla kara ve denizler tarafından farklı oranlarda emilmesidir.
Meteorological Glossary

İNTERTROPİKAL KONVERJANS ZONU

(Meteorological Glossary) :
(INTERTROPICAL CONVERGENCE ZONE (ITCZ)) [i]Her iki yarımkürede doğan hava kütlelerinin birbirleriyle karşılaştığı, sıkışmanın yaşandığı, cephesel süreksizliğin olduğu aşağı enlemlerde görülen dar kuşak. Bu kuşak boyunca karşılaşan Kuzey ve Güney Yarımküre ticaret rüzgarları kuvvetli hava olaylarına, kapalı bir gökyüzüne, kuvvetli yağışlara ve lokal orajlara neden olur. Koriolis ve basınç gradyan kuvvetinin hemen hemen etkisiz olduğu alçak basınç kuşağıdır. Okyanuslarla karşılaştırıldığında karalar üzerinde çok belirgin değildir. Kuzey Yarımkürede yazın, 10 ° Kuzey enlemi boyunca uzanırken, kışın 5 ° Kuzey, hatta Atlantik ve Pasifik Okyanusunda 10 ° Güney, Hint Okyanusunda ise 20 ° Güney enlemine doğru kayar. İki yarımkürenin de maksimum sıcaklık farkına sahip olduğu yaz ve kış sonlarında etkisi daha da kuvvetlenir. Ekvatoral veya intertropikal cephe terimleri de kullanılır.
Meteorological Glossary

İZENTROPİK

(Meteorological Glossary) :
(ISENTROPIC) [i]Entropi olmaksızın yapılan değerlendirme. Entropi sabit kalmak koşuluyla diğer değişkenlere göre yapılan işlem. Adyabat veya adyabatik hat izentropik ile aynı anlamdadır.