tropikal


Results for "tropikal"

Meteorological Glossary

İNTERTROPİKAL KONVERJANS ZONU

(Meteorological Glossary) :
(INTERTROPICAL CONVERGENCE ZONE (ITCZ)) [i]Her iki yarımkürede doğan hava kütlelerinin birbirleriyle karşılaştığı, sıkışmanın yaşandığı, cephesel süreksizliğin olduğu aşağı enlemlerde görülen dar kuşak. Bu kuşak boyunca karşılaşan Kuzey ve Güney Yarımküre ticaret rüzgarları kuvvetli hava olaylarına, kapalı bir gökyüzüne, kuvvetli yağışlara ve lokal orajlara neden olur. Koriolis ve basınç gradyan kuvvetinin hemen hemen etkisiz olduğu alçak basınç kuşağıdır. Okyanuslarla karşılaştırıldığında karalar üzerinde çok belirgin değildir. Kuzey Yarımkürede yazın, 10 ° Kuzey enlemi boyunca uzanırken, kışın 5 ° Kuzey, hatta Atlantik ve Pasifik Okyanusunda 10 ° Güney, Hint Okyanusunda ise 20 ° Güney enlemine doğru kayar. İki yarımkürenin de maksimum sıcaklık farkına sahip olduğu yaz ve kış sonlarında etkisi daha da kuvvetlenir. Ekvatoral veya intertropikal cephe terimleri de kullanılır.
Meteorological Glossary

TROPİKAL

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL) [i]Yılın çok zamanın yağışlı olması ve yüksek hava sıcaklığı ile tanımlanan alt-tropik yüksek basınçlar içinde oluşan sıcak hava. Tropikal karasal (cT) ve tropikal denizsel (mT) olmak üzere ikiye ayrılır.
Meteorological Glossary

TROPİKAL DALGA

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL WAVE) [i]Doğulu ticaret rüzgarları boyunca nispeten batıya doğru hareket eden alçak basınçların yani doğulu dalgaların diğer adı. Genellikle bu sistemlerde yoğun bir bulutluluk ve sağanak yağış görülür. Tropikal siklonların oluşması ve gelişmesine alt yapı oluştururlar.
Meteorological Glossary

TROPİKAL DENİZSEL HAVA

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL MARITIME AIR(mT)) [i]Tropiklerdeki Atlantik ve Pasifik Okyanusları üzerinde 20 ° ile 45 ° Kuzey enlemleri arasında okyanuslar üzerinden doğan hava kütleleri. Yazın oluşanlar, kışın oluşanlardan biraz farklılık gösterir. Yazın kararsızlık çabuk gelişir ve sıcak tip soğuk tipe dönüşür. Kışın ise, kararlılık artar, kalın tabaka halindeki sis geniş bir alanı kapsar. Bu hava kütlesinin özellikleri şöyle sıralanır: Kararlı lapse-rate veya alt tabakalarda enverziyon, hafif şiddet ve sabit rüzgar yönü, zayıf görüş, yüksek nispi nem, stratus tipi bulut, sis, pus veya kuru duman hadisesi ile çisenti.
Meteorological Glossary

TROPİKAL DEPRESYON

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL DEPRESSION) [i]Saatte maksimum 33 Knots veya daha az rüzgar hızıyla tanımlanan tropikal siklonlara verilen isim. Doğulu dalgalar ve tropikal karmaşanın hemen arkasından yavaş yavaş gelişen ve bir veya daha fazla kapalı izobarla karakterize edilen siklon tipi.