tropikal


Results for "tropikal"

Meteorological Glossary

TROPİKAL FIRTINA

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL STORM) [i]Yer rüzgarı maksimum 34 ile 63 Knots arasında olan tropik siklonlar için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

TROPİKAL HAVA KÜTLESİ

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL AIR MASS) [i]Orta enlemler üzerinde, tropik ve alt-tropik kuşaklar içinde doğan hava kütlesi. Denizsel tropikal hava okyanuslar üzerinde doğduğundan sıcak ve nemli iken karasal tropik hava kurak yerlerde doğar bu nedenle çok sıcak ve kurudur.
Meteorological Glossary

TROPİKAL KARASAL HAVA

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL CONTINENTAL AIR(cT)) [i]Aşırı kuruluk, sıcaklık ve konvektif kararsızlıkla karakterize edilen, aşağı enlemlerde karalar üzerinden doğan hava kütlesi. CT hava kütlesi genellikle kaynak bölgesinde daha etkilidir. Daha soğuk yerlere doğru hareket ettiğinde alt tabakalarında kararlılığı artar ama yoğunlaşan nem nedeniyle kuvvetli konvektif aktivitelere neden olur.
Meteorological Glossary

TROPİKAL KARMAŞA

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL DISTURBANCE) [i]Tropikler ve nadiren alt-tropikler üzerinde oluşan organize olmuş konveksiyon alanı. Bu konvektif aktivitelerin ömrü 24 saatten fazladır. Bulutluluk veya sağanak yağış görülebilir ama cephesel faaliyet yoktur. Tropikal karmaşa, tropik depresyon ve tropik siklonların ilk aşamasıdır. Özetle; tropiklerde gelişen hava olaylarını zayıftan kuvvetliye doğru sıralarsak ilk basamakta tropikal karmaşa, ikinci derecede depresyon, üçüncü derecede siklon ve dördüncü derecede de fırtına gelir.
Meteorological Glossary

TROPİKAL SİKLON

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL CYCLONE) [i]Tropikal sular üzerinde oluşan siklonlar için kullanılan terim. Tropikal siklonlar sıcak çekirdekli siklonlar grubundadır ve genellikle cephesel aktiviteler görülmez. Yer rüzgarının esme hızına bağlı olarak, tropikal karmaşa, tropikal depresyon, tropikal fırtına, kasırga ve tayfun olarak sınıflandırılır. Tropik okyanuslar üzerinde doğan siklonlar önce batı yönünde hareket ederler sonra kuzey doğu yönüne doğru saparlar. Merkez basıncı genellikle 950 milibarın altındadır. Kuzey yarımkürede saat yönünün tersine ve merkeze doğru esen rüzgarın hızı zaman zaman 150 mile (250 kilometre/saat) kadar ulaşır. Siklonun kapladığı alanın çapı ise 40 kilometreden 900-1000 kilometreye kadar değişir. Siklonun tam merkezi sakindir ve buraya "siklonun gözü" adı verilir. Siklonun gözünde sıcaklık yüksek, rüzgar sakin ve nem oranı düşüktür. Gözden uzaklaştıkça rüzgarın hızı artar. Yağış şekli genellikle sağanaktır.