turp


Results for "turp"

Plants Glossary

Turp

(Plants Glossary) :
(Rettich / Radieschen / Radis / Radish / Hilb / Raphanus / Raphanus sativus) Sari çiçekli, kültürü yapilan bir yillik bitkiler. Birçok çesitleri kökü veya tohumu için yetistirilir. Salata olarak yenen bir sebzedir.ÊBitkinin yenen kismi da etli olan kazik kökleridir. Kullanildigi yerler: Tohumlari % 35-50 yag tasir. Uyarici, istah açici, safra söktürücü ve mikroplarin üremesini önleyici özelliklere sâhiptir. Eski târihlerde salgin hastaliklara karsi önleyici olarak turp verildigi bilinmektedir. Kazik kökleri sebze olarak yenir.Memleketimizde birçok turp çesidi yetistirilmektedir.
Plants Glossary

Yabanîturp

(Plants Glossary) :
(Raphanus raphanistrum) 20-50 cm boylarinda, sari çiçekli, Anadolu'da yabânî olarak yetisen, tüylü ve otsu bir bitkidir. Kökü ve yapraklari hardal esansi tasir. Istah açicidir.
Plants Glossary

turp (hilb)

(Plants Glossary) :
Turpgiller familyasından; yaprakları karşılıklı, çiçekleri beyaz, sarı veya mor renkte ve salkım durumunda bir bitkidir. Meyvesi acımsı ve etlidir. Beyazturp, kırmızıturp, karaturp, yabanturbu, bayırturbu gibi türleri vardır. İçeriğinde C vitamini, kükürt ve iyot vardır.Faydası : Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Karaciğeri kuvvetlendirir. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının düşürülmesinde yardımcı olur. Romatizma, siyatik, lumbagoda faydalıdır. Astım ve bronşitte faydalıdır. Öksürüğü keser. Kabızlığı giderir. Dişetlerini kuvvetlendirir. İdrar söktürür. Yatmadan önce bir bardak turp suyu içilirse, rahat bir uyku sağlar.
Recipes Glossary

SALATALAR-KARIŞIK HAVUÇ VE TURP SALATASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 adet kara turp 1. Turplar soyulur, havuçlar bıçakla2 adet orta kazınır, yıkanır. Rendelenirbüyüklükte havuç 2. Bir kapta rendelenen turp ve15 kadar zeytin havuç üzerine tuz, limon(sirke) ve1 domates zeytinyağı birlikte çırpılıp1 fincandan az dökülür, hepsi karıştırılır.zeytinyağı 3. Bir servis tabağına alınır, üzeri1 küçük limon suyu düzlenir. Zeytinler serpiştirilir.veya sirke Domates de ince dilimler halindeYeterince tuz. kesilerek düzenlice konur, servisyapılır.
Recipes Glossary

SALATALAR-TURPOTU SALATASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI500 gram taze turp 1. Turp otları köklerinden kesilir,otu (Yabani) su içerisine atılır. Kumu, toprağı1 fincan zeytinyağı birkaç defa iyice yıkanarak1 fincan sirke veya 1 giderilir. Bol su içerisine tuzlimon katılır, kaynarken, yıkanıp suyuYeterince tuz. süzülmüş turp otları katılır, sertyerleri yumuşayıncaya kadarhaşlanır.2. Delikli kevgirle alınır, suyuiyice süzülür.3. Üzerine, zeytinyağı, sirke veyalimon suyu bir arada çatallaçırpılır, haşlanıp suyu süzülmüşservis tabağındaki turp otlarınınüzerine gezdirilir, servis yapılır.NOT:Hardal otu da aynı işlemlerleyapılır.