tutulma


Results for "tutulma"

Turkish - Spanish dictionary

tutulma

(Turkish - Spanish dictionary) :
eclipse
Turkish - Kurdish Dictionary

ay tutulması

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
girtina hîvê.
Meteorological Glossary

AY TUTULMASI

(Meteorological Glossary) :
(LUNAR ECLIPSE) [i]Güneş ile ay arasındaki doğrusal hat üzerinde yerkürenin bulunması durumunda oluşan tutulma. Ay bir ışık kaynağı değildir sadece güneşten gelen ışınları yansıtır. Ay tutulması sırasında, ay dünyanın gölgesinde kalır ve karanlık, bazen de bakır veya portakal rengine bürünür.
Meteorological Glossary

GÜNEŞ TUTULMASI

(Meteorological Glossary) :
(SOLAR ECLIPSE) [i]Güneş tutulması, güneş ile dünya arasındaki doğrusal çizgi üzerine ayın gelmesi ve ayın gölgesinin dünya üzerine düşmesiyle meydana gelir. Ayın diske benzer çerçevesi güneşin parlak yüzeyini veya fotosferi kaplar ve görünmez yapar. Eğer ayın gölgesi tamamen yerküreyi kaplarsa tam güneş tutulması, bir bölümünü kaplarsa kısmı güneş tutulması gerçekleşir.
Meteorological Glossary

TUTULMA

(Meteorological Glossary) :
(ECLIPSE) [i]Bir gezegenin diğer bir gezegen tarafından gölgelenmesi, karartılması. Güneş tutulmasında, dünya ile güneş arasında ayın girmesi sonucu güneş ve ışınları kısmen veya tamamen görülemez olur. Ay tutulması ise, güneş ile ay arasındaki hat üzerinde dünyanın yer alması ve ayın güneş ışınlarını alamaması sonucu karanlık olması durumudur.