tüketici


Results for "tüketici"

Dictionary of Economics

TÜKETİCİ DENGESİ

(Dictionary of Economics) :
Elindeki sınırlı geliriyle tatminini maksimuma çıkarmak amacında olan tüketicinin amacına ulaşması. Daha teknik bir tanımla, tüketiciye aynı tatmin düzeyini sağlayan farklı mal bileşimlerinin geometrik yeri olan kayıtsızlık eğrisi ile parasal gelir düzeyi sabit olan tüketicinin fiyatı değişmeyen iki maldan satın alabileceği farklı bileşimleri gösteren bütçe doğrusunun kesiştiği nokta tüketici dengesini ifade eder.
Dictionary of Economics

TÜKETİCİ RANTI

(Dictionary of Economics) :
Tam rekabet piyasasında ortaya çıkan tek bir fiyat nedeniyle, bir mala daha yüksek fiyat ödemeyi kabul eden tüketicinin bu aradaki farktan dolayı elde ettiği subjektif avantajdır. Örneğin, tam rekabet piyasasında A malının fiyatı 1000 lira olarak ortaya çıkmış olsun, bu mal 1000 liradan almak isteyenler hiçbir rant elde edemeyeceklerdir. Fakat bazı kişiler o mala karşı duydukları zaruret nedeniyle, 1200 lira ödemeye razı olabilirler. Ama piyasada fiyat 1000 lira olarak oluştuğundan, aradaki 200 liralık fark birim başına tüketici rantını gösterir. (Ayrıntılı bilgi için bk. Kademeleştirilmiş Fiyatlar)
Dictionary of Economics

TÜKETİCİ KREDİSİ

(Dictionary of Economics) :
Bugün tatmin etmek isteyecekleri ihtiyaçların bedelini yarınki kazançları ile ödemek fırsatını fertlere sağlayan bir kredi türüdür. Tüketim kredisi gelir veya hasılatın geliştirilmesi hedefinde değildir, amaç sadece fertlerin bugün tatmin etmek isteyecekleri ihtiyaçlara ve arzulara uygulanır.Tüketim kredisinin konusunu otobil, beyaz eşya, tatil, giyim, evlilik giderleri oluşturabilir. Tüketim kredileri, ekonomide tüketimi teşvik ederek genel bir talep artışına neden olabilir. Tüketim kredisinin faizi, genellikle diğer kredi faizlerinden yüksektir.1989dan sonra Türkiyede tüketici kredisi uygulamasında önemli gelişmeler olmuş, bankaların verdikleri krediler arasında oranları önemli miktarlarda artmıştır. Bunun temel nedeni olarak bankaların ellerinde biriken mevduatlara verecek kaynak bulamaması gösterilmektedir. Bunun sebebi olarak da kur-faiz arasında oluşan makasın fazlalaşması gösterilmektedir. Aşırı değerli kur yatırımcıları yurt dışı kaynaklardan yabancı para ile borçlanmaya teşvik etmiştir. Ayrıca bu makas farkından oluşan kardan yararlanmak isteyen kısa vadeli döviz girişi artmış ve bunlar bankalara mevduat olarak gelmişlerdir. İşte kısaca bu temel sebeplerden dolayı tüketici kredilerinde önemli artışlar olmuştur.
Dictionary of Economics

TÜKETİCİ KREDİSİ

(Dictionary of Economics) :
Tüketicinin tüketim harcamalarını finanse edebilmek için aldığı kredidir. Tüketici ve borç veren kişi arasında bir sözleşme ile yapılır.
Dictionary of Economics

TÜKETİCİ TERCİHLERİ

(Dictionary of Economics) :
Tüketicilerin farklı mal ve hizmet tüketme arzularının derecesini belirten bir kavramdır. Tercihlerde meydana gelen değişmeler, talep miktarının da değişmesine neden olmaktadır.