uluslararası


Results for "uluslararası"

Dictionary of Economics

ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (ILO)

(Dictionary of Economics) :
1919da kurulan, Aralık 1946da Birleºmiº Milletlerin bir uzmanlık örgütü biçimine sokulan ve merkezi İsviçrede bulunan bir kuruluş, ILOnun baºlica görevi tek tek ülkelerdeki çalışma yasalarında ve bu alana ilişkin uygulamalarda standartları geliştirmek ve ileriye götürmektir. ILO bu amaçla sosya politikalar, işgücü eğitim ve kullanımı konularında teknik yardım sağlar, koopreatifleri ve kırsal bölgelerdeki sanayileri özendirir. İşçilerle ilgili istatistikler toplar ve uluslararası rekabet, işsizlik, eksik istihdam, işçi-işveren ilişkileri, ekonomik kalkınma ve teknolojik değişimin çıkarttığı toplumsal sorunlarla ilgili araştırmalar yürütür. Türkiye 1932de Milletler Cemiyetine girince ILOnun doğal üyesi oldu.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI EKONOMİK İŞBİRLİĞİ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1963de Bulgaristan, Macaristan, Moğolistan, Polonya, Romanya, Çekoslavakya ve SSCB arasında imzalanan bir antlaşmayla kurulan uluslararası banka. Çalışmalarına Ocak 1964de baºlayan bankaya sonradan Küba ve Vietnam da ortak olmuştur. Bankanın amacı üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunka, dış ödemelerde görülen dengesizliklerin ortadan kaldırılmasına ve çok taraflı ticaretin geliştirilmesine yardımcı olmaktır. COMECONun Batı Avrupa ülkeleri ve azgelişmiş ülkelerle olan ilişkilerinde bankanın önemli bir rolü vardır.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI FİNANS KURUMU

(Dictionary of Economics) :
Birleşmiş Milletler uzmanlık kuruluşlarından biri. Dnüya Bankası bünyesinde olmasına karşın ayrı bir yasal statüsü vardır. Üye ülkelerde yeterli sermayesi bulunmayan özel girişimcilere finansman sağlamak ve az gelişmiş ülkelerin kalkınma çabalarınıa desteklekem amacıyla kurulmuştur. Verdikleri kredilerde hükümet garantisi aramaz ve bu kredilerin kullanılacağ alanla ilgili koşul ileri sürmez. Dünya Bankasının yöneticileri aynı zamanda bu kurumun da yöneticileridirler.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI HÜR İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU (ICFTU

(Dictionary of Economics) :
Donya İşçi Sendikaları Federasyonu içindeki komünist eğilimli sendikalarla anlaşmazlığa düşerek bu örgütten ayrılan sendikaların 1949da kurduğu örgüt. Özgür ve demokratik sendikal hareketler arasında dünya çapında işbirliği sağlamayı amaçlar. ICFTUnun temel dayanaı Batı Avrupada ve Uluslar Topluluğuna üye ülkelerde etkinliklerde bulunna sendika federasyonlarıdır. Türk-İş 1961 yılından bu yana konfederasyonun üyesidir.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI KALKINMA ÖRGÜTÜ (IDA)

(Dictionary of Economics) :
Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşlarından biridir. Dünya Bankası bünyesinde kurulmuş olmakla birlikte yasal ve mali bakımdan Dünya Bankasından bağımsızdır. Eylül 1960de özellikle azgeliºmiº ülkelere Dünya Bankasindan daha esnek koşullarla borç vermek üzere kurulmuştur. IDAnın üyeleri Dünya Bankasına da üye olmak zorundadırlar, bankanın memurları örgüatün de memurlarıdır.