uluslararası


Results for "uluslararası"

Dictionary of Economics

ULUSLARARASI REZERVLER

(Dictionary of Economics) :
Uluslararası borç ödemelerinde kabul edilen, altın, konvertibl döviz, kısa vadeli resmi ve özel alacak senetleri ve tahvilleri ile diğer kredi kolaylıkları gibi her türlü aktiftir.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI TİCARET

(Dictionary of Economics) :
Uluslararası boyutta gerçekleşen mal ve hizmet akımlarıdır. Uluslararası ticaret döviz ile yapılır. Kotalar, gümrük tarifeleri, döviz kontrolleri gibi uygulamalara konu olmaktadır.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI TİCARET BLOKLARI

(Dictionary of Economics) :
Bazı ülkelerin, aralarındaki ticareti engelleyici nitelikteki koşuları kaldırmak, ekonomilerinin ve ticaretlerinin hacimlerini genişletmek, verimliliği artırmak amacıyla aralarında oluşturdukları ticari birliklerdir. Bu birlikler genellikle, ülkeler coğrafi ve tarihi ilişkilerinden kaynaklanmaktadır.
Meteorological Glossary

ULUSLARARASI İNDEKS NUMARALARI

(Meteorological Glossary) :
(INTERNATIONAL INDEX NUMBERS) [i]Uluslararası Komitenin üzerinde anlaştığı, meteoroloji istasyonlarını tanımlamada kullanılan sayılar. Meteorolojik haritalara, rasatlarda, meteorolojik bilgilerin iletişiminde ve raporlarda istasyon adları yerine istasyon numaraları kullanılır. Örneğin: 17190 sayısının açılımı yapıldığında, 17 sayısının Türkiye'nin bölge göstericisi, 190 sayısının da Afyon için kullanılan uluslararası istasyon numarası olduğu anlaşılır.
Meteorological Glossary

ULUSLARARASI METEOROLOJİK SEMBOLLER

(Meteorological Glossary) :
(INTERNATIONAL METEOROLOGICAL SYMBOLS) [i]Yer ve atmosferin alt tabakalarında görülen meteorolojik olayların her birisinin bir işaret ile sembolleştirilmesi. Örneğin yağmur nokta ile çisenti virgül ile gösterilir. Meteorolojide uluslar arası meteorolojik semboller 99 HADİSE olarak isimlendirilir ve bilinir.