unluk


Results for "unluk"

Meteorological Glossary

KİRLİLİK YOĞUNLUK MODELİ

(Meteorological Glossary) :
(PERTURBATION MODEL) [i]Hava kirliliği konsantrasyonunu ölçmek için kullanılan bilgisayar modeli. Bu model, atmosferik hareketleri tanımlayan bir dizi basitleştirilmiş denklemden elde edilen çözümlerle rüzgar alanı oluşturur.
Meteorological Glossary

PENTAD/BEŞ GÜNLÜK PERİYOD

(Meteorological Glossary) :
(PENTAD) [i]Meteorolojide beş günlük periyot için kullanılan terim. Bazı iklimbilimciler sıcaklık değerlerini beş günlük ortalama olarak kullanmayı yeğlerler.
Meteorological Glossary

RÜZGARIN GÜNLÜK DEĞİŞİMİ

(Meteorological Glossary) :
(DIURNAL VARIATION OF THE WIND) [i]Gün boyunca yeryüzünün güneşten gelen enerji ile ısınması sonucunda rüzgarın hem yönünde hem de hızında değişiklikler gerçekleşir. Gün boyunca rüzgarın yön ve hızında gerçekleşen değişimler şöyle özetlenebilir: Yer rüzgarı güneşin doğmasıyla birlikte 'veer' (saat yönünde dönüş) yapmaya başlar ve hızı artar. Gece ise işlem tersine döner; hız azalır ve rüzgar 'back' (saat yönü tersinde dönüş) yapmaya başlar (Kuzey yarımküre ve kara için geçerlidir.). Rüzgardaki yön değişimi heliotropik rüzgar kavramı ile açıklanır. Rüzgarın hızı ise yerin ısınması sonucu dikey faaliyetlere bağlıdır. Günlük değişimin en fazla olduğu dönem ısınmanın en fazla olduğu gün ortasıdır. Bu zamanda hem ısınma fazla hem de rüzgar hızı fazladır. Sabaha karşı, günün rüzgar açısından en sakin olduğu dönemdir.
Meteorological Glossary

STANDART YOĞUNLUK

(Meteorological Glossary) :
(STANDARD DENSITY) [i]Hava ve cıva için kabul edilmiş yoğunluk değerleridir. Uluslar arası kabul gören değerlere göre, civanın yoğunluğu, 0 °C' de 13.5951 gr/cc, standart sıcaklık, basınç ve yerçekiminde kuru havanın yoğunluğu ise 1.29301*10-3 gr/cc'dir.
Meteorological Glossary

YOĞUNLUK

(Meteorological Glossary) :
(DENSITY) [i]Bir maddenin kütlesinin hacmine olan oranı. Eğer, maddenin tüm eşit hacimdeki kütleleri aynıysa, o zaman, yoğunluk aynıdır ve kütlenin birim hacmine eşittir.