vergi


"vergi" Kelimesi için arama sonuçları

Ekonomi Sözlüğü

İHRACATA VERGİ İADESİ

(Ekonomi Sözlüğü) :
İhraç edilecek malın maliyetini azaltmak, bu yolla satışını kolaylaştırmak için maliyete dahil olan vergilerin bir kısmının devlet tarafından malın üreticisine iade edilmesi. İhracatı teşvik yollarından biri.İhracatta vergi iadesi ihracı teşvik edilmek istenen maddelerin maliyetine girmiş olan vergiler tamamen iade edilebileceği gibi kısmen de iade edilebilir. Uygulamada vasıtalı vergiler iade edilmekte, vasıtasız vergiler hesaba katılmamaktadır. Çünkü vasıtalı vergi yükünün hesaplanması nispeten daha kolaydır. Türkiyede bu uygulama elde edilen ihraç gelirlerinin bir bölümünün ihracatçıya ödenmesi biçimindedir.İhracata vergi iadesinin başarılı olabilmesi, yani ihracatı teşvik edebilmesi için iki koşul gereklidir: 1. İhracatı teşvik edilmek istenen malın arzının kısa dönemde artırılabilmesi (ihraç malı arz elastikiyetinin yüksek olması) 2. Dış ülkelerde, ihraç edilen mala olan talebin fiyat elastikiyetinin yüksek olması gerekir.İhracata vergi iadesi Türkiyede 1963den beri bir bütün olarak ele alınmış ve belirli esaslara bağlanmıştır. Türkiyede iade edilen vergiler esas olarak İstihsal Vergisi ve Gümrük Vergileri olmak üzere bazı vasıtalı vergiler, ücretlerden alınan vergiler, bazı resim ve harçlardı. 1985te KDV sistemine geçilmesine karºin 1988 sonuna değin ihracatta hem KDV iadesi, hem de teşvik anlamında genel vergi iadesi birlikte uygulandı. Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşmasına (GATT) verilen niyet mektubu gereğince 1988 sonunda KDV dışı da vergi iadesi sona erdirildi.
Ekonomi Sözlüğü

İHRACAT VERGİSİ

(Ekonomi Sözlüğü) :
Devlete gelir sağlamak amacıyla ihraç malları üzerinden alınan vergilerdir. Özellikle 19. yüzyılın ilk yarısında uygulanmıştır. İkinci Dünya Savaşından sonra uygulamanın önemi kalmamıştır. Günümüzde uygulama alanı bulunmamaktadır.
Ekonomi Sözlüğü

İŞLETME VERGİSİ

(Ekonomi Sözlüğü) :
1970 yılında 1318 sayılı kanunla kabul edilmiş olan çeşitli mal ve hizmet alımları üzerine % 5 ile % 30 arasında değişen oranlar uygulanan bir vergidir. Bu verginin iki hedefi vardı. Zaruri olamayan mal ve hizmet tüketimini vergilendirmek ve işletmelerin satışlarında fatura kullanımını zorunlu kılmak yoluyla Gelir Vergisi için kontrol mekanizması getirmek. 1972 yılında uygulandıı mal ve hizmetlerin kapsamı genişletilmiş vergi oranı % 5 olarak tek bir hal almıştır. İşletme Vergisinin uygulaması pek başarılı olmamıştır. 1.5.1981 tarih ve 1456 sayılı kanunla yürürlükten kaldırılmıştır.
Ekonomi Sözlüğü

İTHALATTAN ALINAN VERGİLER

(Ekonomi Sözlüğü) :
İthal malları sınırdan geçerek alınan vergi ve resimlerdir. Eğer ithal malları karadan geliyorsa dört, denizden geliyorsa beş tane vergi ve resim alınır.İthal edilen maldan alınan ilk vergi, Gümrük Vergisidir. Gümrük Vergisi, malın CIF değeri üzerinden, gümrük tarife cetvellerindeki oranlara göre alınır. İthal edilen mala ödenen ikinci mükellefiyetbelediye hissesidir. Birinci kademede alınan Gümrük Vergisi üzerinden % 15 belediye hissesi alınır. Üçnücü mükellefiyet İthalat Damga Resmidir. Damga Resminin matrahı malın CIF değeridir. Bu matrah üzerinden Bakanlar Kurulunca kararlaºtirilan bir oranda alınır.Son mükellefiyet ise dahilde alınan 1985ten beri uygulanan KDVdir. Bundan önce İstihsal Vergisi alınırdı. Bütün bu vergi ve resimlere ek olarak deniz yoluyla gelen ithal malı üzerinden Rıhtım Resmi alınır. Rıhtım Resminin oranı % 5dir.
Ekonomi Sözlüğü

KALDOR‘UN VERGİ PROJESİ

(Ekonomi Sözlüğü) :
Kaldorun 1961 yılında Türkiyede DPTnin isteği üzerine hazırlamış olduğu Türkiyedeki vergi reformları üzerine yapılmış bir çalışmadır. Kaldor poöesi adı ile meşhur olan rapor, hızlı bir kalkınma sağlanması için kaynakların vergi yoluyla yeniden dağıtılması, yani kamu gelirlerinin öngörülen bicim ve hızda bir kalkınmanın gerçekleştirilmesini sağlayacak seviyeye çıkarılması için alınması gereken vergi tedbirlerin açıklamaktadır.Raporda ziraatin vergilendirilmesinin kalkınma hızının artırılmasında önemli bir yere sahip olduğu vurgulanmaktadır. Çünkü, ancak ziraat sektörünün doğrudan doğruya vergilendirilmesi yolu ile yüksek bir tasarruf sağlanabilecek ve böylece kalkınma hızı artacaktır.Raporun diğer bölümlerinde vergi hasılatını artırmak için de bazı tavsiyelerde bulunmakta, bu arada kuurumlar, gelir, bina, veraset ve intikal vergileriyle karayollarını kullananların vergilendirilmesi, ithalat lisansı harçları, iktisadi bazı öneriler ve Vergi Reform komisyonu Raporu üzerine görüşler de yer almaktadır.Bu porje genel olarak iki hedefe yönelmiştir: Birincisi, ekonomide kamu sektörünün mümkün olduğu kadar hakim kılmak için, kaynakların dağıtım ve kullanımında devlet payını artırmaktadır. İkincisi ise, bugünkü toprak mülkiyenin değiştirilmesi, özellikle belli kriterlere göre arzulanan verimi sağlamayan çifçileri, vergi baskısı altında toprağını satmaya zorlamaktır. Böylece arzulanan tipte bir toprak reformunun vergi yoluyla gerçekleştirileceği heseplanmıştır.