vergi


Results for "vergi"

Dictionary of Economics

NİSBİ VERGİLER

(Dictionary of Economics) :
Vergi matrahı ne olursa olsun, aynı oranda alınan vergiler. Bir verginin nisbi olabilmesi için, vergi tutarının, verginin uygulandığı matrahın doğrusal bir fonksiyonu olması gerekir. Emlak vergisi bu tür vergilere örnek gösterilebilir.
Dictionary of Economics

ÖRFİ VERGİLER

(Dictionary of Economics) :
Osmanlı İmparatorluğunda, ºeri vergiler yanında halktan alınan ikinci bir vergi türü. Örfi vergiler iki türlüydü: Tekalif-i Adliye ve Tekalif-i Şakka. Tekalif-i Adliye, Şeri bakımdan alınması uygun görülmeyen vergilerdi. Bu ikinci tür örfi vergi uygulamasına çok nadir olarak başvurulurdu. İlk örfi vergi, II. Bayezid döneminde 1499-1500 yıllarında gerçekleşen yer sarsıntısı nedeniyle alınan Hudus-u Avarız vergisidir. Yılda genellikle iki defa alınan örfi vergilerin sayısı zamanla artarak 97ye ulaºmiºtir. Baºlica örfi vergiler; İmdadiye-i Seferiye, İmdadiye-i Hazariye, Kürekçiyan Avarızı, Baç ve Müniriye Resimleri ile Semeraddır.
Dictionary of Economics

PERAKENDE SATIŞ VERGİSİ

(Dictionary of Economics) :
Vergi ko4nusu olan malın tüketiciye intikali sırasında alınan bir toplu muamele vergisi türü. Muamele vergileri içinde şahsileştirilmesi en uygun vergidir. (Ayrıca bk. Muamele Vergileri).
Dictionary of Economics

SATIŞ VERGİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Satış vergisi harcamalar üzerinden alınan bir dolaylı vergi türüdür. Üç tür satış vergisi vardır: İmalatçı Satış Vergisi, Toptancı Satış Vergisi ve Perakendeci Satış Vergisi. Satış vergisinin amacı toplam vergi yükünün bir bölümünü tüketim için yaptıkları masraflarla orantılı olarak fertlerden doğrudan doğruya alır gibi bu masraflara eşit oranda yükletilmesidir.
Dictionary of Economics

SERVET VERGİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Gerçek ve tüzel kişilerin sahip oldukları her türlü menkul ve gayrimenkullerin değerleri üzerniden alınan dolaysız bir vergidir. Servet ;Vergisinin amacı sosyal adaleti sağlamaktır. Servet vergilerinin en önemlileri şunlardır.:1) Net Servet Vergisi2) Mülkiyet Vergisi3) Arazi Vergisi4) Veraset ve İntikal Vergisi