vergi


Results for "vergi"

Dictionary of Economics

EMLAK ALIM VERGİSİ

(Dictionary of Economics) :
Gayri menkul alım satımına uygulanan bir vergidir. Bir muamele vergisidir. Bazı ülkelerde merkezi devlet, bazılarında ise yerel yönetimler tarafından alınır.TürkiyeDe bu vergi 1963 yılında getirilmiştir. 1970 lılında kapsamı genişletilmiş, 1986 yılında çıkarılan bir yasayla da vergiyi toplama görevi belediyelere verilmiştir. Vergi matrahı gayrimenkulün satış bedelidir. Bu yüzden mükelleflerin gayrimenkul değerini düşük beyan etme eğilimi ortaya çıkmıştır. Belediyeler ise içine düştükleri mali sıkıntılardan kurtulabilmek için vergi oranını yükseltme yoluna gitmişlerdir. Verginin yükümlüsü bina ya da arazinin sahibi, varsa intifa hakkı sahibi, ikisi de yoksa araziyi malik gibi kullanan kimsedir.
Dictionary of Economics

EMLAK VERGİSİ

(Dictionary of Economics) :
Bir Servet Vergisi türüdür. Gayrimenkuller ve gayrimenkuller üzerinden alınır. Vergi matrahı gayrimenkulün sağladığı gelirdir. Türkiyede 1970 yılına kadar Arazi Vergisi ve Bina Vergisi olarak iki vergi vardı. 1970te bu iki vergi kaldırılmış ve yerlerine tek bir vergi, Emlak Vergisi konmuştur. Türk Emlak Vergisinde matrahı mükellef beyan etmektedir. Matrah mülkün rayiç değeri olarak tanımlandığı için vergi değişen iktisadi koşullara uyum gösterebilmekte ve randımanı artmaktadır.
Dictionary of Economics

ANFLASYON VERGİSİ

(Dictionary of Economics) :
Enflasyon sorecinin kişi ve kuruluşlardan devlete kaynak akımına neden olması. Enflasyon gelirleri parasal olarak artırır. Böyle olunca artan oranlı vergi sistemi nedeniyle daha yüksek orana tabi gelir dilimleri artar.
Dictionary of Economics

GAYRİMENKUL KIYMET ARTIŞI VERGİSİ

(Dictionary of Economics) :
Türk vergi sistemine 1970 yılında finansman kanunu ile girmiştir. Vergi, temel olarak Gelir Vergisinde var olan muaflığı kaldırma amacına yönelmiştir. Bu vergi 1983 yılında kaldırılmıştır.
Dictionary of Economics

GELİR VERGİSİ

(Dictionary of Economics) :
Gerçek kişilerin belirli bir dönemde, genellikle bir yıl içinde çeşitli faaliyetlerden elde ettikleri gelir ve kazançların toplamı üzerinden, kişisel ve aile durumları göz önüne alınarak alınan dolaysız bir vergidir. Gelir Vergisi artan oranlı tarifeye göre alınan subjektif bir vergidir.