yardım


Results for "yardım"

Turkish - Kurdish Dictionary

yardımsever

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
alîkarîxwaz.
Turkish - Turkish dictionary

YARDIM

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. 1. İyilik amacıyla, başkasının karşılaştığı güçlükleri, sıkıntıları hafifletme işi. 2. Etki.
Dictionary of Economics

KARŞILIKLI EKONOMİK YARDIM KONSEYİ

(Dictionary of Economics) :
1949 yılında SSCB, Bulgaristan, Çekoslovakya, Macaristan, Polonya ve Romanya tarafından kurulmuş olan bir ekonomik bütünleşme örgütü. Kısa bir süre sonra D.Almanya ve Arnavutluk da örgüte katılmış, 1962de Arnavutluk kuruluştan ayrılmıştır. Sonraları Moğolistan, Küba ve Vietnamın da dahil olduğu COMECONdan D.Almanya 1990 yılında Batı Almanya ile birleşmesi sonucunda fiilen kopmuştur. Yugoslavya, Çin ve Kuzey Kore COMECONun gözlemci üyeleridir.COMECONun kuruluº amaci, merkezi planlama araciligi ile üye ülke ekonomilerinin birbirlerlerini tamamlayıcı yönde gelişmesi, sanayilerinin güçlendirilmesi ve topluluk olarak kendine yeterli bir duruma ulaşmasıdır. Ancak, 1985 yılında M.Gorbaçovun KP sekreterliğine seçilmesinden sonra Sovyetler Birliğinden baºlayarak diger Dogu Bloku ülkelerine de yayılan ekonomik reformlar, 1989 yılından sonra Doğu Blokunda yaºanan köklü siyasal degiºmeler bu örgütün amaçlarını ve faaliyetlerini de önemli ölçüde etkilemiştir. 1985ten itibaren ekonomik reformların koordinasyonu COMECONun temel faaliyet konularından biri olarak ortaya çıkarken, Ocak 1990da toplanan yüksek düzeyde bir komisyonda, COMECONun temel iºlevi radikal bir değişiklikle, üye ülkelerin katı merkezi plan ekonomisinden piyasa ekonomisine geçişini sağlamak olarak benimsenmiştir. Bu komisyonda ayrıca, üyeler arasındaki çok taraflı ticaret antlaşmaları yerine ikili antlaşmalara dönülmesi konusunda bir taslak hazırlanmıştır. 1988de AT ile COMECON arasında imzalanan karşılıklı birbirini tanıma antlaşması, COMECON üyesi ülkelerin ATye de üyelik yolunu açmıştır. Henüz bu üyelikler gerçekleşmemekle birlikte, görüşmeler devam etmektedir.
Dictionary of Economics

MALİ YARDIM

(Dictionary of Economics) :
Devletin karşılıksız olarak yaptığı harcamaların (transfer harcamalarının) özel bir grubunu oluşturur. Bu tür harcamaların ana niteliği özel firmalara ödenmeleridir. Başka bir deyişle, mali yardımlar devletin belirli iktisadi amaçlara ulaşmak için özel firmalara yaptığı karşılıksız fon aktarmalarıdır. Bu aktaralara bu nitelikleri nedeniyle negatif vergiler de denir. Mali yardımların iktisadi kararlar üzerindeki etkisi, vergilerin etkisinin hemen hemen tam tersidir. Bu yardımlar doğrudan ödeme şeklinde olabileceği gibi, devletin piyasa fiyatından daha yüksek fiyatla mal alması, vergi indirmesi, vergi iadeleri vb. şeklinde de olabilir.
Dictionary of Economics

YARDIMCI HESAPLAR

(Dictionary of Economics) :
Muhasebede birbirine benzer özellikte ve aynı faaliyet ya da hedefle ilgili olarak Defter-i Kebirdeki (Büyük Defter) tek bir ana hesap kontrol (kontrol hesabı) ile kontrol edilen ayrıntı hesapları grubu.