yedek


Results for "yedek"

Dictionary of Economics

YEDEK SANAYİ ORDUSU

(Dictionary of Economics) :
Kapitalizm ilerledikçe, işgücü talebi sermaye birikimine orantılı olarak artmadığı için ortaya çıkan işsizler. Marxın kullanmış olduğu bir terimdir. Marxa teknolojik iºsizligin artması sonucu, işsiz işçiler ordusunun her gün biraz daha büyüyeceğini idda etmektedir. Bu durum ise birçok bakımlardan ücretleri aşağıya doğru itecektir. İşsizliğin oluşturduğu baskı, istihdam edilenlerin daha fazla emek sağlamalarına yol açacaktır. Bu suretle emek arzı bir anlamda işçi arzından müstakil olmaktadır.
Dictionary of Economics

KANUNİ YEDEK AKÇE

(Dictionary of Economics) :
Anonim şirketlerin ana sermayenin sürekliliğine yardım amacıyla , ayırmak zorunda oldukları meblağdır. Bu meblağ şirketlerin yıl sonu net kârlarının %5 idir.
Dictionary of Economics

YEDEK AKÇE

(Dictionary of Economics) :
İşletmenin dönem sonunda elde ettiği kârın, kanun veya anasözleşme gereğince veya kar payı olarak dağıtılmayan, bilançoda çeşitli amaçlar için ayrı kalemlerde gösterilen kısmıdır. Yedek akçeler hukuki durumlarına göre; zorunlu yedek akçeler ve isteğe bağlı yedek akçeler olarak gruplanırlar.
Environmental Glossary

YEDEK (ENERJİ) ÜRETİM KAPASİTESİ

(Environmental Glossary) :
[ Reserve generating capacity ] Beklenmedik enerji taleplerini karşılamaya yönelik fazladan enerji üretme kapasitesi.
Turkish - English dictionary

yedek

(Turkish - English dictionary) :
1. (a) spare; (a) reserve, something held in reserve; (a) standby. 2. towrope; towline. 3. horse taken in tow as a spare. 4. spare; reserve; held as a spare or reserve; standby. inde with (something) in tow: At yedeklerinde köye indiler. They descended to the village with the horse in tow. akçe fin. reserve, money kept in reserve. e almak /ı/ 1. to tow; to take (something) in tow. 2. to take (a horse) in tow as a spare. /te çekmek /ı/ to tow. e çekmek /ı/ to set (something) aside as a spare or reserve. ip tow rope. kopya comp. backup copy. oyuncu 1. theat. understudy. 2. sports substitute player. parça spare part. subay reserve officer.