yoğun


Results for "yoğun"

Dictionary of Economics

EMEK-YOĞUN TEKNOLOJİ

(Dictionary of Economics) :
Öteki üretim faktörlerine göre emek faktörünü görece fazla kullanan teknolojilere emek-yoğun teknoloji denir. Avrupada 19. yüzyılda meydana gelen teknolojik gelişmeler bazı teorisyenler tarafından emek yoğun teknolojilerden sermaye yoğun teknolojilere geçişle açıklanmaktadır. Kapitalizmde hangi teknolojinin kullanılacağını etkileyen önemli bir unsur da faktör fiyatlarıdır. Hangi faktör pahalılaşırsa, ötekini daha çok kullanan teknolojilerin tercih edilmesi kar maksimizasyonu ilkesinin gereğidir. 19. yüzyıl Avrupasında işçiler 8 saat çalışma hakkını elde ettiler, reel ücretlerde de artışlar sağlandı. Bu durum sermaye yoğun teknolojilere geçişi hızlandırdı.Günümüzde gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelere de emek yoğun teknolojilerin kullanılması önerilmektedir. Çünkü bu ülkelerde emek hem bol, hem de ucuzdur. Dolayısıyla emek yoğun teknolojiler hem istihdam sorununun çözümüne yardımcı ola ak, hem de maliyet avantajı sağlayacaktır. Ancak bu tez oldukça sınırlı olarak uygulanabilir. Çünkü birçok malın üretimi ancak sermaye yoğun teknolojilerle mümkündür, ayrıca sermaye yoğun teknolojinin sağladığı verimlilik artışı birçok malda emek yoğun teknolojinin sağladığı ucuzluk avantajını etkisiz hale sokmaktadır. O nedenle emek yoğun teknolojiler bayındırlık, temizlik vb. bazı işlerde geçerlidir.
Dictionary of Economics

NÜFUS YOĞUNLUĞU

(Dictionary of Economics) :
Nüfus sayısı ile arazi yüzölçümü arasındaki oran. Bir kilometre kareye kaç kişinin düştüğünü ifade eder. Nüfus yoğunluğu, nüfus sayısı bütün ülke alanına bölünerek hesaplanabilir. Ayrıca bütün nüfus yerine çiftçi nüfusu, bütün arazi yerine de sürülüp ekilen topraklar göz önünde bulundurulmak suretiyle hesaplanan çiftçi yoğunluğu da bazı araştırmalar için önemli olabilir.Nüfus yoğunluğundan, arazinin nüfusa yeterli olup olmadığı hakkında sonuç çıkartılmayacağı gibi, ülkenin ne kadar nüfus kaldırabileceği konusunda da bir yargıya varılamaz. Bu konu, tarımda prodüktivitenin ne derece yükseltilebileceği ve sanayiinin ne ölçüde genişleyebileceği gibi, arazinin niteliği ile ilgisi az olan etkenlere bağlıdır.
Dictionary of Economics

YOĞUNLUK İNDEKSİ

(Dictionary of Economics) :
Bir dağılma ölçüsü olarak kullanılan bu indeks, ortalama fark katsayısının iki aritmatik ortalama katına eşittir.
Dictionary of Economics

SERMAYE- YOĞUN ENDÜSTRİ

(Dictionary of Economics) :
Sermaye faktörünün emek faktöründen daha fazla kullanıldığı endüstrilerdir.Sermaye yoğun endüstrilerde ,amortisman maliyetinin toplam maliyete oranı daha fazladır.Petrol , kimya vb. Endüstriler bu tip endüstrilere örnektir.
Dictionary of Economics

SERMAYE-YOĞUN TEKNOLOJİ

(Dictionary of Economics) :
Sermaye faktörünün emek faktöründen daha fazla kullanıldığı üretim teknolojileridir.