yüksek


Results for "yüksek"

Dictionary of Economics

YÜKSEK HAKEM KURULU

(Dictionary of Economics) :
Türkiyede belirli durumlarda iºçi ve iºverenler arasindaki toplu sözleşmelerle ilgili anlaşmazlık ve uyuşmazlıkları çözmekle görevli kurul. 1982 Anayasasının 54. maddesine göre 1983de 2822 sayılı yasayla kuruldu. İşçi ya da işveren sendikalarının etkinliklerinin durdurulabileceği, grev ve lokavt yetkilerinin ertelenebileceği ya da askıya alınabileceği olağanüstü yönetim biçimlerinin yürürlükte olduğu durumlarda, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu hükümlerine göre YHK yürürlük süresi sona ermiş bulunan toplu iş sözleşmelerinin, ilgililerin başvurusu üzerine ve gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak yeniden yürürlüğe koyar. Grev ve lokavtın yasak olduğu işyerlerindeki uyuşmazlıklarda ise, arabuluculuk yoluyla anlaşmaya varılamadığına ilişkin tutanağın alınmasından ya da geçici grev ve lokavt yasağının altı ayı doldurmasından başlayarak altı işgünü içinde taraflardan biri YHKya başvurulabilir. Öte yandan, grev ve lokavtın ertelendiği durumlarda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı da erteleme süresinin bitiminde YHKya baºvurabilir. Yüksek Hakem Kurulunun kararları kesindir ve toplu iş sözleşmesi hükmündedir.
Environmental Glossary

EN YÜKSEK VE EN İYİ KULLANIM

(Environmental Glossary) :
[ Highest and best use ] Bir yerin (yörenin) optimal kullanımı.
Environmental Glossary

SABİT YÜKSEKLİK NOKTASI

(Environmental Glossary) :
[ Bench mark ] Özellikle harita yapımında kullanılan, bir yükseklik ya da uzaklık için referans noktası işlevi gören, sabit yükseklikteki bir yer üzerindeki işaret.
Environmental Glossary

YÜKSEK ENERJİLİ YIKAYICI

(Environmental Glossary) :
[ High energy scrubber ] Kirli gazı atomize suyla temizleyen kollektör.
Meteorological Glossary

ALT TROPİKAL YÜKSEK

(Meteorological Glossary) :
(SUBTROPICAL HIGH) [i]Kuzey ve Güney Yarımkürelerde 35-40 ° Kuzey ve Güney enlemleri arasında yer alan ve tropikal kuşak ile ılıman kuşak arasında uzanan dar alanda meydana gelen Azor ve Kuzey Pasifik Yüksek Basınçları gibi yarı durağan yüksek basınç merkezleri için kullanılan terim.