yüksek


Results for "yüksek"

Meteorological Glossary

SOĞUK YÜKSEK

(Meteorological Glossary) :
(COLD HIGH) [i]Merkez veya merkeze yakın yerlerde çok soğuk havanın bulunduğu yüksek basınç sistemi. Yatay olarak düşünüldüğünde, termal olarak barotropik bir karaktere sahiptir. Sığ bir sistemdir ve yukarı seviyelere çıkıldıkça özelliğini yitirir. Arktik hava kütlesi ile aynı anlamda kullanıldığı da olur. Genelde durağandır. Soğuk çekirdekli yüksek olarak ta bilinir.
Meteorological Glossary

YOĞUNLUK YÜKSEKLİĞİ

(Meteorological Glossary) :
(DENSITY ALTITUDE) [i]Verilen yoğunluğun standart atmosfer içerisinde bulunduğu yükseklik. Uçuculukta kullanılan bu değer, kalkılan istasyonun basınç değeri, o andaki sıcaklığı ve yüksekliği göz önüne alınarak hesaplanır.
Meteorological Glossary

YÜKSEK

(Meteorological Glossary) :
(HIGH) [i]Kapalı izobarlarla veya konturlarla çevrili ve etrafına göre göreceli olarak basıncın yüksek veya yüksekliğin fazla olduğu alan. Basınç gradyan kuvveti, merkezden dışarıya doğru olduğundan; rüzgar, kuzey yarımkürede, dışarıya doğru spiral olarak ve saat yönünde, güney yarımkürede ise saat yönünün tersine eser. İki tür antisiklon vardır: Soğuk çekirdekli antisiklon: Yerin atmosfere göre daha soğuk olması durumudur. Bu durumda basınç yükseklikle birlikte çok çabuk düşer, yer soğur. Sıcak antisiklon: Derin sistemlerdir ve yüksek basınç uzun süre devam eder. Atmosfer yere göre daha sıcaktır.
Meteorological Glossary

YÜKSEK BASINÇ SİSTEMİ

(Meteorological Glossary) :
(HIGH PRESSURE SYSTEM) [i]Basıncın çevresine göre yüksek olduğu, dünyanın dönüş yönünün tersine ve diverjans rüzgarlara sahip olan alan. Sistemin dönüşü, Kuzey Yarımkürede saat yönünde, Güney Yarımkürede ise saat yönünün tersinedir. Siklon veya alçak basınç sisteminin zıt anlamlısıdır. Antisiklon olarak ta bilinir.
Meteorological Glossary

YÜKSEK BULUTLAR

(Meteorological Glossary) :
(HIGH CLOUDS) [i]Tabanları 20 000 feet veya daha yukarıda olan, buz kristallerinden oluşan cirriform bulutları tanımlamada kullanılan terim. Temel yüksek bulutlar; cirrus, cirrocumulus ve cirrostratustur. Yerden olan yükseltileri enlemler göre değişir. Yüksek bulutlar, kutup enlemlerinde yere daha yakın, tropik enlemlerde ise yerden daha yüksektir.