zeytin


Results for "zeytin"

Dream Dictionary of Phrase

ZEYTİNYAĞI

(Dream Dictionary of Phrase) :
İlme, berekete, hidayete, batın" nura, helal rızka, göz ve kalp nuruna, Bununla yağlanmak şifaya, Temiz zeytinyağının kötü kokması sözü bozmaya; Zeytinyağı satan kimseyi görmek meliklere yakın olmaya, ilim sahiplerine hizmet etmeye; hidayet ve ilme delallet eder.
Plants Glossary

zeytin (zeytun)

(Plants Glossary) :
Zeytingiller familyasından; Akdeniz havzasında, makilerde yabani olarak yetişen, fakat bütün Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen, yaprak dökmeyen, eğri, büyük gövdeli, sık dallı, 5-20 m yüksekliğinde uzun ömürlü bir ağaçtır. Yaprakları yeşil renkli olup, derimsi ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçekleri beyazımsı sarı renkli olup, salkım durumundadır. Meyve önceleri yeşil, olgunlaştığı zaman parlak siyah renklidir. Meyvelerinde zeytinyağı çıkarılır.Zeytinyağının içeriğinde olein, palmitrik, steraik ve linolik asitlerin gliseritleri, hidrokarbonlar ve E vitamini vardır. Ev ilaçlarında zeytin tanesi, yaprakları, kabukları ve yağı kullanılır.
Recipes Glossary

ZEYTİNYAĞLILAR-HUMUS

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 bardak nohut 1. Bir gün evvelden ayıklanmış nohutlar1 bardak tahin hafif tuzlu suda ıslatılır.Yarım bardak 2. Ertesi günü nohutlar bol suda iyicezeytinyağı haşlanır. Suyu süzülür, kabukları2 limon soyulur. Özel kıyma makinesinden3 çay kaşığı geçirilir. Öyle bir makine yoksa tahtakimyon kaşıkla ezilir.Yeterince tuz 3. Ayrı bir kapta tahin, limon suyu,1 küçük demet kimyon, kırmızı biber ve tuz birbirinemaydanoz, katılıp karıştırılır.4. Ezilmiş nohutlarla üç numaradakitahinli malzemeler karıştırılır. Fazlakoyu ise biraz su konur. Tekrar iyicekarıştırılır. Hepsinin üzerinezeytinyağı dökülür, karıştırılır.Servis tabaklarına üzeri düzletilerekgüzelce yayılır.5. Servis yapılırken üzerlerinekıyılmış maydanoz, yeşil zeytin,dilimlere ayrılmış domateslerle süsyapılır.(Ezilmiş nohut ve tahinden yapılanHumus, bilhassa güney bölgelerimizdepek yaygındır.)
Recipes Glossary

ZEYTİNYAĞLILAR-İMAMBAYILDI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI6-7 adet orta boy 1. Önce İmambayıldı'nın içi hazırlanır.patlıcan Şöyle ki: Orta büyüklükteki dört soğan4 adet soğan halka şeklinde ince ince doğranır.1.5 çay bardağı Soğanlar elde sıkılarak diriliklerizeytinyağı giderilir. İçerisine ayıklanmış6 diş sarmısak sarmısaklar kıyılır, karıştırılır.2 adet domates Hepsinin üzerine kıyılmış maydanoz ve1 küçük demet tuz serpilerek tekrar karıştırılır.maydanoz Böylelikle içi hazırlanmış olur.Yeterince tuz. 2. Patlıcanların başları ayıklanır. İkiyan ve bir üstten olmak üzere birerparmak eninde kabukları soyulur.Patlıcanlar üst tarafından bıçaklabaştan sona, alt kısma geçmeyecekşekilde yarılır. Yarım çay bardağızeytinyağı bir tavaya dökülerekpatlıcanlar kesilen yerlerinden hafifçekızartılır.
Recipes Glossary

ZEYTİNYAĞLILAR-KIŞ TÜRLÜSÜ

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI3 sap pırasa 1. Patates, kereviz, havuç ve soğanı2 patates temizleyin ve istediğiniz ölçüde2 kereviz doğrayın.1 havuç 2. Malzemeyi ıslak olarak çelik1 soğan tencerenize dizin. Dibine havuçları1 fincan yerleştirin.zeytinyağı 3. Tuz, yağ ve karabiber ilavesiyle,Tuz, karabiber susuz buğulama şartlarına uygun olarakDereotu 40-45 dakika pişirin.Servisten önce üzerine dereotudoğrayın.