zeytin


Results for "zeytin"

Recipes Glossary

ZEYTİNYAĞLILAR-ZEYTİNYAĞLI FASULYE PİLAKİSİ

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 bardak kuru 1. Kuru fasulye ayıklanır, yıkanır. Bolfasulye (iri cins) suda akşamdan ıslatılır.3 baş soğan 2. Ertesi gün ıslatılan suyu dökülür.5-6 diş sarmısak Yine bol su içerisinde fasulyeler2 tane havuç haşlanır.1 küçük demet 3. Bir tencereye bir bardaktan eksikmaydanoz zeytinyağı dökülür. Üzerine halkalar1 bardaktan eksik halinde doğranmış soğan, 5-6 dişzeytinyağı sarmısak, yarım parmak uzunluğunda veYeterince tuz bıçak sırtı kalınlığında kesilmişhavuçla birlikte ateş üzerine konur.Soğanların çok hafif sararmasına kadarateşte karıştırılarak kavrulur.4. Haşlanan fasulye soğuk su ileyıkanır. Tenceredeki malzemeler üzerinedökülür, yetecek kadar tuz, az su,kıyılmış maydanoz ilavesiyle iyicepişinceye kadar ocakta tutulur.5. Ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.Soğuduktan sonra yanında birer parçalimonla servis yapılır.NOT:3 numaradaki işlem yapılırken soğanlarsarartıldıktan sonra kabuğu soyuluprendelenmiş iki domates de katılır,birkaç dakika domateslerle de kavrulur,sonra dört numaradaki işleme devamedilir. Böylece pilakimiz daha lezzetliolur.
Recipes Glossary

ZEYTİNYAĞLILAR-ZEYTİNYAĞLI KABAK

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI7-8 dolmalık ince 1. Soğanlar yarım halka şeklindekabak doğranır, zeytinyağının yarısı ile4 adet orta pembeleşinceye kadar kavrulur. Buna çokbüyüklükte soğan ince kıyılmış sarmısaklar, yine ince2 adet orta kıyılmış maydanoz, tuz, kabuğu soyulmuşbüyüklükte domates küçük parçalara bölünmüş domatesler5 diş sarmısak eklenir. Hepsi birkaç dakika ateşte1 bardaktan biraz kavrulur ve ateşten alınır.az zeytinyağı 2. Evvelce üzeri kazınmış, parmak1 küçük demet uzunluğunda parçalara bölünüp suyamaydanoz atılmış kabaklar sularından süzülür,Yeterince tuz kalan yağda beş dakika kadar ateşteKırmızı biber kavrulur. Üzerine bir çay bardağı su velüzumu kadar tuz dökülür. Kabaklaryumuşayıncaya kadar pişirilir.3. Bir numaradaki harca biraz sukatılarak karıştırılır. Hepsininüzerine kırmızı biber serpilir,pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.NOT:Zeytinyağlı kabak yemeği Anadolu'daçiçekleri üzerinde çok körpekabaklardan yapılır ki çok nefis olur.Hatta bazı yerlerde çiçekleriylebirlikte pişirilip, içine yumurta dakırarlar ki çeşnili bir yemek olur.
Recipes Glossary

ZEYTİNYAĞLILAR-ZEYTİNYAĞLI KARNABAHAR TAVASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 kilo karnabahar 1. Karnabahar temizlenir, koçanından(orta büyüklükte) kesilir. Dört parçaya bölünür. Bir adet2 yumurta limon sıkılmış kaynamakta olan bolca1 limon tuzlu su içine konur. Orta yumuşaklıkta1 çay bardağı haşlanır.rendelenmiş peynir 2. Haşlanan karnabaharlar tenceredenYarım kahve alınarak soğumaya bırakılır.fincanı un 3. Soğuyan karnabaharlar dilimler1 bardak ayçiçek halinde dallarıyla birlikte yarımyağı parmak kalınlığında kesilir.2 bardak yoğurt 4. Kesilen karnabaharlar birer birerYeterince tuz unla karıştırılmış peynire, sonra ayrıbir kapta çatalla çırpılmış yumurtayabulanır.5. Kızdırılmış yağ içerisinde alt veüstü kızartılır.6. Servis yaparken üzerine ya yoğurtdökülür veya servis tabağının kenarınadörtte bir limon konur, limon sıkılarakyenir.
Recipes Glossary

ZEYTİNYAĞLILAR-ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 baş dolmalık 1. Lahananın dibinden koçanı kesilir,lahana (birbuçuk yaprakları ayrılır. Sıcak tuzlu sudakilo kadar) hafifçe haşlanır, erimemesine dikkat3 adet soğan edilir.1 bardak 2. Bir bardak zeytinyağının birazızeytinyağı bırakılarak bir tencereye dökülür.1 bardak pirinç Üzerine üç soğan çentilir. Beş dakika2 domates kadar hafif ateşte kavrulur, iki1 tatlı kaşığı domates doğranır, yine beş dakika kadarsalça karıştırılarak kavrulur. HepsininYarım fincan kuru üzerine ayıklanmış, yıkanmış pirinçnane dökülür, onunla da yine beş dakikaYeterince tuz kadar kavrulur. Bunların üzerine birbardaktan az kaynar su dökülür, tuzu,nanesi serpilir. Pilav gibi pişirilir.Dolmalarda pişen pirinçler pek yumuşakolmaz. Suyunu çekince ateşten alınır,karıştırılır, ılımaya bırakılır.3. Ayrı bir tencereye kalan yağdökülür. Bu yağ ile bir tatlı kaşığısalça öldürülür.4. Dolmalık lahanalardan parçalarkesilir. Hazırlanan içten, cevizdenbüyük parçalar alınarak sarılır.Salçalı tencerede istif edilir. Sarmaişi bittikten sonra üzerine basacakkadar su dökülür. Sonra hafif ateştepişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.NOT:Yaprak dolması ve pazı dolması hep buşekilde yapılır. Arzuya göre içine çamfıstığı ve kuşüzümü de katılabilir.
Recipes Glossary

ZEYTİNYAĞLILAR-ZEYTİNYAĞLI PATLICAN DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI8 adet orta 1. Patlıcanların sapları kesilir.irilikte patlıcan Ortalarından yarıya bölünür. Oyacak ile1 bardak içleri oyulur.(Küçük patlıcanlardanzeytinyağı bütün de olabilir. Şayet küçük1 çay bardağı patlıcanlardan olursa, sapları kesilir.pirinç Baş tarafından bir santim kadar olmak5 orta irilikte üzere kapak içi kesilir, öylecesoğan oyulur.)Yarım fincan çam 2. İçi şöyle hazırlanır:fıstığı Bir bardaktan biraz az zeytinyağındaYarım fincan beş tane çentilmiş soğan kavrulur.kuşüzümü Ayıklanmış, yıkanmış pirinç, fıstık ve2 orta irilikte kuşüzümü onbeş dakika kadar kavrulur.domates Bir bardak su, yeterince tuz ilavesiyle1 adet küçük limon dirice bir pilav pişirilir, ateşten1 küçük demet indirilir. Hafif soğuyunca karabiber,maydanoz kıyılmış maydanoz, dereotu, nane1 küçük demet serpildikten sonra kabukları çıkarılmışdereotu ve rendelenmiş domatesler de katılarak3 dal taze nane karıştırılır, böylece içi hazırlanmışYeterince tuz, olur.karabiber 3. Patlıcanların pişirileceği tenceredeYarım kaşık salça kalan az zeytinyağı ile yarım kaşıksalça hafifçe kavrulur. Bu tencereyepatlıcanlar, hazırlanan harçtandoldurularak diklemesine dizilir.Üstlerine domateslerden kapak yapılır.Şayet küçük patlıcanlar bütün olarakoyulmuşsa o zaman kendi kapağıkapatılır. Son olarak suyu ile biraztuz katılarak yumuşayıncaya kadarpişirilir. Soğuk olarak yenir.