zit


Results for "zit"

Sociological Dictionary

POZİTİVİZM [İng. Positivism]:

(Sociological Dictionary) :
Olayların sebep-sonuç ilişkilerinin yine olaylarla açıklanmasıdır. Olayların teolojik ve metafizik sebeplerin dışında ele alınmasıdır.Pozitivistler, tabiî bilimlerden faydalanarak aynen kimya, biyoloji ve gizikde olduğu gibi, sosyal olayların tasnif edebileceğini, denenebileceğini, açık seçik, somut, gözle görülebilen sonuçlar elde edilebileceğini savunmuşlardır.A. Comte "Potitif Felsefe Dersleri" adlı eserinde üç hal kanunudan bahsetmektedir. (Bkz. Comte, A.) Buna göre insanlık tarihi birbirini sırayla izleyen üç temel dönem geçirmektedir: Teolojik, Metefizik, Pozitif A. Comte'a göre; bu üç merhale "sosyal dinamik" olarak ifade edilmektedir. Kendisinin ilimleri tasnifi de pozitif bir yaklaşımla ele alınmaktadır: a. Matematik, b. Astronomi, c. Fizik, ç. kimya, d. Biyoloji, e. Sosyaloji (sosyal fizik).Pozitivistler, her şeyi tecrbeden ibaret gördükleri ve sadece gördüklerine ve tasnif edeildiklerine inandıkları için yanılmışlardır. Karşı cephede yer alanlar ise, zihinlerindeki ideali gerçek (real) sandıkları için hata yapmışlardır. (Fındıkoğlu, Z. ., 1970, Freyer, H., 1968)
Dictionary of Economics

BEYAZIT (II) ALTINLARI

(Dictionary of Economics) :
1482de basılmıştır. Fatih altınlarıyla aynı ayardadır. Ağırlığı 3508 gram, çapı 10 milimetredir.
Dictionary of Economics

POZİTİF İKTİSAT

(Dictionary of Economics) :
İktisat ilminin ne olması gerektiği ile değil de, ne olduğu ile ilgili kısmı. Pozitif iktisat ilmi olayları ve insanların karar ve davranışlarını objektif bir gözle inceleyerek, bunları bilimsel kurallara bağlamaya çalışır. Örneğin faiz oranları yükseldiğinde, para talebi düşer, yatırımlar arttığında ulusal gelir yükselir, firmalar karın maksimum olduğu noktaya kadar üretimlerini arttırırlar şeklindeki genellemeler pozitif iktisat teorisi içinde yer alır. Olaylar arasında sebep-sonuç ilişkileri arayan pozitif iktisat teorisinin ulaştığı sonuçları test etmek, yani uygulamada ortaya çıkan olayların onu doğrulayıp doğrulamadığını göstermek mümkündür. Pozitif iktisat teorisinin bu objektif ve tarafsız tutumuna karşılık normatif iktisat teorisi subjektif değeryargılarına yer vererek, neyin ne olması gerektiğini ortaya koymaya çalışır. İşsizlik azaltılmaladır, devlet ekonomiye müdahale etmemelidir gibi yargılar genellikle normatif iktisat teorisi kapsamı içinde yer alır. (Ayrıca, bk. Normal İktisat)
Dictionary of Economics

POZİTİF İKTİSAT

(Dictionary of Economics) :
İktisat ilminin olayları ve kişilerin davranışlarını objektif olarak gözlemlediği ve buna bağlı olarak kararlar aldığı iktisat türüdür.
Medicine and Hematology Glossary

KOMPOZİT LENFOMA

(Medicine and Hematology Glossary) :
Hodgkin-dışı lenfomalarda bazen histolojik incelemede tek bir organ veya doku kesitinde birbirinden farklı iki lenfoma tipinin bulunduğu görülür. Bu durum kompozit lenfoma olarak adlandırılır. Prognoz varolan iki lenfomadan daha aggressif olanın seyrine bağlıdır. Kompozit lenfomalar rastlantısal olarak iki lenfomanın birarada bulunması değil, klonal gelişmenin farklı fazları olarak kabul edilirler. Aynı hastanın farklı patolojik kesitlerinde iki veya daha fazla histolojik tip olmasına da diskordan lenfoma denir.