ÂYİN


Results for "ÂYİN"

Turkish - Turkish dictionary

AYİN

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. Dinî tören.
Ottoman - Turkish Dictionary

AYIN

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Arap alfabesinin onsekizinci ve Osmanlı alfabesinin yirmibirinci harfi olup, ebced hesabında yetmiş sayısına tekabül eder.
Ottoman - Turkish Dictionary

ÂYİN

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Merâsim. Usûl. Görenek. Dinî âdâb. Âdet, örf ve kanun. * Ziynet, süs.İslâm'da fıkıh lisânı âyin kelimesini kabul etmemiştir. Bazı vakıflar, filân câmide herhangi bir tarikat âyini icra için te'sis yapacakları zaman vaki olan müracaatlarında fetvahâne tarafından verilen müsaadelerde âyin sözü kullanmayıp "İcra-yı zikrullah" tabiri kullanılırdı. Sofiyede âyin lâfzı muteberdir. Turuk-u âliye tekkelerinde icra edilen şekil ve merasime âyin ıtlak edilir. "İcra-yı âyin-i ehlullah" tabirdendir. Bu sûretle her tarikata mensub tekkelerde yapılan dinî merasime âyin ismi verilmiştir. Bu âyinlerden herbirinin ayrı ismi ve şekli vardır. Yaptıkları âyine Mevleviler: Semâ; Kâdirîler: Devran; Rıfailer ve Sa'diler: Zikr-i kıyam; Halvetiler: Darb-ı esmâ; Nakşibendiler: Hatm-i hâcegân isimlerini verirler. Diğer turuk-u âliye de bu esaslardan münşaib olduğuna göre âyinleri bu esaslara bağlıdır. (T.İ.A.)
Turkish - English dictionary

ayın

(Turkish - English dictionary) :
'ayn,´ain, ain (the eighteenth letter of the Arabic alphabet). ları çatlatmak to pronounce one´s ´ayns as an Arab would.
Turkish - English dictionary

ayin

(Turkish - English dictionary) :
1. religious service; rite; religious musical service. 2. ceremony. 3. the music used in the Mevlevi ceremony of whirling. i Cem a ceremony of worship performed by various dervish orders.