ÇATIŞMA


Results for "ÇATIŞMA"

Turkish - Turkish dictionary

ÇATIŞMA

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. İki kuvvet arasında başlayan küçük çapta savaş.
Philosophical Dictionary

Çatışma.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Nizâ, Fr. Conflit, Al. Widerstreit, İng. Conflict, İt. Conflitto). Çelişik olan karşıt güçelerin itişmesi... Çelişme deyimiyle anlamdaştır. İnsansal ve toplumsal çelişmeleri dilegetirmek için kullanılır. bkz. Çelişme.
Sociological Dictionary

ÇATIŞMA [İng. Conflict]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyal yapının dinamizminin bir kaynağı ve sosyal bütünleşmeyi sağlayacak sosyal grup ve unsurlar arasındaki tabiî olaydır.Çatışma; değerler, statü sistemleri, güç ve kıt kaynaklar üzerinde avantaj sağlamak için ortaya konan bir faaliyet şeklidir. Çatışmada hasmane duyguların yer almasına ihtiyaç yoktur.Sanayi toplumlarını belirleyen faktörlerden biri de homojen, ikili sınıf çatışmasının yerini alan menfaat çatışmalarıdır. Bu çatımalar, belirli mekanizmalarla, kurallarla müesseseleştirilmiş ve R.'a Dahrendorf göre; çatımalar kurumlaştırılmıştır. Çatışma, uyum ve uzlama süreci, örgütlenmiş baskı gruplarının ortaya çıktığı demokratik yapılarda geçerlidir. (Bkz. Baskı Grubu)K. Marx'ın burjuvazi ve proleterya arasında kaçınılmaz gördüğü çatışma tezi, çağdaş çatışma modellerinde mahiyet değitirmiş, ahenkli bir bütünleşmede yapısal fonksiyonel bir görev üstlenmiştir. (Bkz. Marx, K.)L. A. Coser'e göre çatıma, birbirine karşıt ve farklı tutumların ortaya çıkmasına yardımcı olur. Çatışma, uyum ve düzen arasında yakın ilişki vardır. Bunlar bir bütünün,sosyal gerçeğin farklı somut yanlarıdır. Yeni sosyal dengelere kavuşmada çatışma, önemli bir rol üstlenmiştir. (Coser, L.A., 1964)Bu bakımdan çatışma, daha doğrusu müesseseleştirilmiş çatışma, sosyal sistemi yıkıcı, tahripkâr bir süreç olarak değil, kabûl gören, yeni çözümlere yönelen, çözümsüzlüğü ve tıkanıkları gideren bir yol olarak düşünülmelidir. Artık çağdaş çatımada asıl unsur sınıf kavgaları değil, sendikalar, partiler, sivil örgütler, parlamento, demokratik kurumlar ve çişitli baskı grupları arasındaki ilişkiler olmuştur.
Sociological Dictionary

NESİLLERARASI ÇATIŞMA [İgn. Intergenerational Conf

(Sociological Dictionary) :
Farklı nesillerin sosyo-kültürel değerleri yorumlamasında görülen düşünce ve yaklaşım farklılığıdır. Fonksiyonalist modele göre, nesillerarası çatışma toplum üyeleri arasında bütünleşmenin zayıflaması sonucu ortaya çıkar. Bunun derecesi fert ve toplum ilişkilerine göre değişebilmektedir.Bir toplumun yaşama tarzı (kültür) yenilenebiliyor ve geliştirilebiliyor ise, nesiller arası bağ daha kuvvetli olmakta ve kopukluklar azalmaktadır. Ancak, bütün bunlara rağmen her bir nesil farklı tavır ve değer hükümleri ile ortaya çıkmakta ve nesillerarası fark, bir çatışmanın da ötesinde normal bir özellik taşımaktadır. ( Bkz. Çatışma) (Tezcan, M. 1981)
Turkish - English dictionary

çatışma

(Turkish - English dictionary) :
1. clash, encounter, fight (either verbal or armed). 2. mil. skirmish. 3. psych., fiction conflict. çıkmak 1. for an armed fight or skirmish to take place. 2. for a verbal skirmish to take place. ya girmek /la/ 1. (for one person) to enter into an armed fight with (another); (for one group) to begin to skirmish with (another). 2. (for one person) to enter into a verbal skirmish with, cross swords with (another).