ÇİFT


Results for "ÇİFT"

Philosophical Dictionary

Çifte Hakikat Nazariyesi.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. Çifte Gerçek Öğretisi.
Dictionary of Economics

ÇİFT FAİZ TEORİSİ

(Dictionary of Economics) :
İsveçli iktisatçı Knut Wicksellin (1851-1926) ortaya attığı bir teoridir. Wickselle göre tasarruf ve yatırım eşitliğini sağlayan gerçek faizdir (Tabii faiz, doğal faiz, reel faiz). Piyasa faizi, yani bankaların uyguladığı faiz bunun altına inerse, yatırım talebi artar. Ancak tasarruflar gerçek faize bağlı olduğu için değişmez, bu durum faizin tekrar yükselerek gerçek düzeyine gelmesine neden olur. Eğer piyasa faizi gerçek düzeyinin üzerine çıkarsa, bu kez yatırımlar azalır. Dolayısıyla faizler tekrar gerçek düzeyine doğru harekete geçer.
Dictionary of Economics

ÇİFT FAKTÖRLÜ TİCARET HADLERİ

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Faktör ticaret hadleri)
Dictionary of Economics

ÇİFT METAL SİSTEMİ STANDARDI

(Dictionary of Economics) :
Devletin koyduğu bir oranla birbirlerine göre fiyatı saptanan altın ve gümüş sikkelerin para işlevini gördüğü sistem. Sistemin amacı para işlevini gören madenlerin değerlerinde piyasa şartlarına göre oluşabilecek dalgalanmaları önlemekti.Sistem arzulanan amaca ulaşamamıştır. Madenlerin piyasa fiyatlarındaki iniş-çıkışların devletin kural koymasıyla önlenemeyeceği zamanla anlaşılmıştır.
Dictionary of Economics

ÇİFT VERGİLEME

(Dictionary of Economics) :
Aynı vergi matrahının iki kez vergiye tabi tutulması. Oysa vergilemenin genel ilkesi aynı matrahtan tek vergi alınmasıdır. Çift vergilemenin nedeni devletin ve yerel yönetimlerin aynı matrahtan ayrı ayrı vergi alması, iki ayrı devletin aynı matrahtan ayrı ayrı vergi alması, nihayet aynı devletin bilerek çift vergilemeye gitmesi olabilir.Kaldor tasarrufun vergi dışında bırakılmasını isterken, hem kalkınmayı özendirmek istemiş, hem de tasarrufların vergilendirilmesinin çifte vergileme olacağını öne sürmüştür: Gelirler vergiye tabidir. Bu gelirin tasarrufa ayrılan kısmı daha sonra yatırıma gitmekte, yatırım kazancı vergiye tabi olunca ortaya çifte vergileme durumu çıkmaktadır.