ÎLÂ


Results for "ÎLÂ"

Islamic Glossary

Hilâfet-i Mutlaka

(Islamic Glossary) :
Tasavvufta bir velînin bir talebesinin mânen yetiştiğine ve başkalarını da yetiştirebileceğinedâir verilen mutlak izin.Ahmed Sa'îd-i Serhendî, babası ile birlikte Abdullah-ı Dehlevî hazretlerinin sohbetindebulunup Nakşibendî yoluna girdi. On beş yaşında bu sohbetlerle kemâle geldi. Abdullah-ıDehlevî hazretleri evlenmemiş idi. Bunu oğulluğa kabûl buyurdu. Hilâfet-i mutlaka ileşereflendirdi. Çok velî yetiştirdi. 1861'de Medîne-i münevverede vefât etti. (Ebû Zeyd Fârûkî)
Islamic Glossary

HİLÂLLEMEK

(Islamic Glossary) :
Abdest alırken, el ve ayak parmakları ile sakalın ve kadınlarda sık saçların arasına ıslakparmaklarını sokarak hareket ettirmek.Parmaklarınızın arasını hilâlleyiniz ki, Allahü teâlâ da onları kıyâmet gününde ateşlehilâllemesin. (Hadîs-i şerîf-Taberânî, Câmi-üs-Sagîr)Abdest alırken ayak parmaklarını hilâllemeye ehemmiyet vermeli, müstehab deyipgeçmemelidir. Müstehabları hafîf görmemelidir. Bunlar, Allahü teâlânın sevdiği, beğendiğişeylerdir. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

Huzûr-ı İlâhî

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın nezdi.Huzûr-ı ilâhîde bulunan meleklere Mukarrebîn denir. (Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî)
Islamic Glossary

ÎLÂ

(Islamic Glossary) :
Kocanın karısına dört ay veya daha çok zaman veya zaman söylemeyerek "Sanayaklaşmayacağım" diye yemîn etmesi.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Kadınlarına yaklaşmamaya îlâ edenler için dört ay beklemek vardır. Eğer erkekler (omüddet içinde keffâret yaparak zevcelerine) dönerlerse şüphe yok ki, Allahü teâlâ hakîkatenbağışlayıcı ve çok merhametlidir. (Bekara sûresi: 226)Yemîn eden kimse dört ay içinde hanımına yaklaşmazsa bir talâk-ı bâîn (tam boşanma) ileboşanırlar. Dört aydan az zaman için yemîn ederse îlâ olmaz. Dört ay içinde îlâyı bozarsazevcesi (hanımı) boş olmaz. Yemîn keffâreti verir. (İbn-i Âbidîn)Îlâda söz, açık ve açık olmayan olabildiği gibi, müddet de belirtilmemiş olabilir. Helâlikendisine haram etmek yemîn olup, hanımına; "Sen bana haramsın" yâhut; "Sen bana haramol!" diyen kimse kendisine haram kılmayı kasd etmişse, îlâ etmiş olur. Îl â etmek istememiş isehanımını bâîn (tam boşama) ile boşamış olur. (Mehmed Zihni Efendi)Eğer kocası, karısına; "Ben sana yakınlıkta bulunursam hac etmek yâhut oruç tutmak,sadaka vermek üzerime lâzım olsun" dese îlâ olur. Dört ay içinde karısına yakınlıkta bulunursayemîni bozulur; ne üzerine yemîn etmiş ise o şey lâzım olur ve îlâ düşe r. (Mevkûfâtî)
Islamic Glossary

İBTİLÂ

(Islamic Glossary) :
1. İmtihan. Allahü teâlânın, kulunu, çeşitli sıkıntılar vermek sûretiyle imtihan etmesi,denemesi.Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:İşte orada îmân sâhibleri ibtilâdan geçirilmiş ve şiddetli bir sarsıntıya uğratılmışlardır.(Ahzâb sûresi: 11)2. Bir şeye düşkünlük. Mübtelâ olmak.Amerika'da yapılan açıklamada, alkollü içkilerin, bu memlekette, senede iki yüz beş binkişinin ölümüne sebeb olduğu tesbit edilmiştir. Bunların çoğu karaciğer sirozundan ve içkiliaraba kullanmaktan ölmüşlerdir. On dört ve on yedi yaşları arasında a lkol ibtilâsının arttığı, busebepten mekteplerde vurucu, kırıcı saldırıların çoğaldığı da bildirilmiştir. (M. Sıddîk Gümüş)