ÎLÂ


Results for "ÎLÂ"

Islamic Glossary

Kelâm-ı İlâhî

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın kelâmı. Kur'ân-ı kerîm.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmi harf ve kelime olarak gönderdi. Bu harfler mahlûktur(yaratılmıştır). Bu harf ve kelimelerin mânâsı kelâm-ı ilâhîyi taşımaktadır. Bu harflerekelimelere Kur'ân-ı kerîm denir. Kelâm-ı ilâhîyi gösteren mânâlar da Kur'ân-ı k erîmdir. Bukelâm-ı ilâhî olan Kur'ân, mahlûk değildir. Allahü teâlânın başka sıfatları gibi ezelî (başlangıcıolmayan) ve ebedîdir. Yâni sonu yoktur. (Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî)Kelâm-ı ilâhîden murâd-ı ilâhîyi, Allahü teâlânın kastettiği mânâyı anlayan ve anlatanâlimlere müfessir denir. (S. Abdülhakîm Arvâsî)
Islamic Glossary

Kemâlât-ı Vilâyet

(Islamic Glossary) :
Evliyâlığa âit üstünlükler, olgunluklar.Kemâlât-ı nübüvvet (peygamberlik kemâlâtı) kemâlât-ı vilâyetten çok üstündür. Kemâlât-ıvilâyetteki ilerleme, nübüvvetteki ilerlemenin bir sûreti, görünüşüdür. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

KEMEND-İ MAHBÛB-İ İLÂHÎ

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın sevdiklerini kendisine çekmek için gönderdiği sebebler, dert, belâ vesıkıntılar.Belâ, kemend-i mahbûb-ı ilâhîdir. Âşıkları mahbûba (sevgiliye) döndürüp, ondan başkasınayönelmelerine mâni olur. (Ahmed Fârûkî)
Islamic Glossary

KİLÂBİYYE

(Islamic Glossary) :
Ebû Abdullah Kilâb'ın kurduğu bozuk fırka.Yetmiş iki bid'at (sapıklık) yolunun esâsı dokuz fırkadır. Bunlar hâricî, şiî, mu'tezile,mürcie, müşebbihe, cehmiyye, dırâriyye, neccâriyye ve kilâbiyyedir. Peygamber efendimizinsallallahü aleyhi ve sellem ve dört halîfesinin (aleyhimürrıdvân) zamâ nında bunların hiçbiriyoktu. (Abdülkâdir Geylânî)
Islamic Glossary

Kurb-i İlâhî

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlâya yakın olmak.Allahü teâlâ kurb-i ilâhîyi, fenâdan (Allahü teâlâdan başka her şeyi unuttuktan) sonraevliyâsına ihsân eder. (Abdullah-ı Ensârî)