ÜCRET


Results for "ÜCRET"

Dictionary of Economics

NOMİNAL ÜCRET

(Dictionary of Economics) :
İşçiye yapmış olduğu iş karşılığı ödenen para miktarı. Bu ödeme yıllık, aylık, haftalık, günlük veya saat başına olabilir. Parasal ücret, hiçbir zaman ücretli kişinin gerçek satınalma gücünü göstermez. Parasal üretim satınalma gücü ekonomideki genel fiyat düzeyine bağlıdır. Parasal ücretler artarken, fiyatlar genel düzeyi de aynı oranda artmışsa, ücretli kişinin satınalma gücünde hiçbir değişme meydana gelmeyecektir. Eğer fiyatlar genel düzeyindeki artış oranı daha yüksek ise, parasal ücret artmış olduğu halde, ücretin satınalma gücü azalacaktır. (Ayrıca bk. Ücret, Reel Ücret).
Dictionary of Economics

ORANTILI ÜCRET SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
İşçilerden katma değerden veya firma cirosundan genellike parça başına belirli bir yzüdenin ek ücret olarak ödendiği sistem. E. Schüllerin ve G. Laserre olarak savunulan bu sistemde, amaçlanan işçilerin kara katılmaları değildir. Çünkü kar miktarı istikrarsız konjonktürlerde azalabilmekte, muhasebe işlemleri ile kar tutarı değiştirilebilmektedir. Ayrıca uzun dönemde kar oranlarının azalma eğilimine girdiğini de savunan bu iktisatçılar orantılı ücret sistemi ile işçilerin düzenli ve gittikçe artan bir gelirden yararlanabileceklerini ileri sürmüşlerdir. (Ayrıca bk. Ücret Teorileri, Toplu Sözleşme, Katılma)
Dictionary of Economics

PARASAL ÜCRET

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Nominal Ücret)
Dictionary of Economics

REEL ÜCRET

(Dictionary of Economics) :
Parasal ücretin fiyatlar genel düzeyine bölünmesi ile bulunur. Parasal ücret W, fiyatlar genel düzeyi P ile gösterilirse reel ücret W/P biçiminde ifade edilir. Ücret sahibi ihtiyaçlarını karşılamak için piyasadan mal satın alır. Fiyatlar genel düzeyinde bir yükselme ortaya çıkarsa parasal ücretlerde azalma olmamasına karşılık ücret sahibi eskiye oranla daha az mal satın alabilecektir. Günümüzde işçi sendikaları, ücret artışı taleplerinde reel ücret üzerinde durmaktadırlar. Çünkü parasal ücretin yükselmesine karşılık fiyatlar genel düzeyi de yükseliyorsa işçinin satınalma gücünde bir artış ortaya çıkmaz.
Dictionary of Economics

TABİİ ÜCRET

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Doğal Ücret)