âdet


Results for "âdet"

Islamic Glossary

İbâdette Bid'at

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimiz ve Eshâbı zamânında bulunmayıp da dîne sonradan katılan reformlar,değişiklikler. (Bkz. Bid'at)
Islamic Glossary

İRÂDE (İrâdet)

(Islamic Glossary) :
1. Allahü teâlânın sübûtî sıfatlarından. Allahü teâlânın dilemesi.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerimde meâlen buyurdu ki:(Muhakkak ki senin Rabbin) her neyi irâde ederse irâde ettiği gibi yapar. (O'nun irâdesihiç şaşmaz. Helâk etmek irâde ettiklerini muhakkak helâk eder, kurtuluşa erdirmeyi irâdeettiklerini kurtuluşa erdirir.) (Burûc sûresi: 16)Allahü teâlânın irâde ettiği olur. O, irâde etmezse hiçbir şey olmaz. Varlıkları irâde etmişyaratmıştır. (Muhammed bin Kutbüddîn İznikî)Kâinâttaki her hâdise Allahü teâlânın irâdesi ile olmaktadır. Allahü teâlâ irâde etmeyince,hiçbir şey hareket etmez. (İmâm-ı Gazâlî)Allahü teâlâ her şeyin hâlıkı (yaratıcısı) ve sâhibidir. Mülkünde irâde ettiğini yapar. O'nunirâdesi sonsuzdur. O'na niçin böyle irâde ettin ve böyle yaptın demeye kimsenin hakkı yoktur.(Muhammed Hâdimî)2. İstemek, seçmek, dilemek tercih etmek.Allahü teâlâ kulların ihtiyârî yâni istekli hareketlerini, işlerini yaratması için kullarındaihtiyâr (seçme, isteme özelliği) ve irâde yaratmış, bu irâde ve ihtiyârlarını işleri yaratmasınasebeb kılmıştır. Bu yüzden yaptıkları işlerden mes'ûl tutul muşlardır. Cansızların hareketlerindeirâde yoktur. Ateş değdiği zaman, yakması, ateşin yakmağı irâde etmesi ve istemesi ile değildir.(Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî)3.Tasavvuf yoluna yeni girenlerin başlangıç halleri. Allahü teâlânın rızâsına kavuşmayaazmedenler, karar verenler için ilk konak.
Islamic Glossary

İYÂDET-İ MARİZ

(Islamic Glossary) :
Hasta ziyâreti.İyâdet-i mariz sünnettir. Hastanın kimsesi yoksa bunu yoklamak vâcib olur. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

Kabr-i Seâdet

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin mübârek kabr-i şerîfleri. Hücre-i seâdet de denir.Kabr-i seâdetin bulunduğu yer hazret-i Âişe vâlidemizin odası idi. Peygamber efendimizburada vefât etti. "Peygamberler, vefât ettikleri yere defn edilirler" hadîs-i şerîfine uyularakburaya defn edilmiştir. Burada, hazret-i Ebû Bekr ve hazret-i Ömer 'in kabr-i şerîfleri de vardır.(Eyyûb Sabri Paşa)
Islamic Glossary

KELİME-İ ŞEHÂDET

(Islamic Glossary) :
"Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh" mübâreksözü. Mânâsı şöyledir: "Görmüş gibi bilir ve inanırım ki, Allahü teâlâdan başka, varlığı lâzımolan, ibâdet ve itâat olunmağa hakkı olan, hiç ilâh, hiçbir kimse yoktur. Görmüş gibi bilir,inanırım ki, Muhammed sallallahü aleyhi ve sellem, Allahü teâlânın hem kulu, hempeygamberidir. O'nun gönderilmesi ile, O'ndan önceki peygamberlerin dinleri tamâm olmuş,hükümleri kalmamıştır. Ebedî seâdete, kurtuluşa kavuşmak içi n, ancak O'na uymak lâzımdır.O'nun her sözü, Allahü teâlâ tarafından kendisine bildirilmiştir. Hepsi doğrudur. Yanlışlıkihtimâli yoktur."...Ramazan ayında dört şeyi çok yapınız! Bunun ikisini Allahü teâlâ çok sever. Bunlar;Kelime-i şehâdet söylemek ve istiğfâr etmektir. İkisini de, zâten her zaman yapmanızlazımdır. Bunlar da, Allahü teâlâdan Cennet'i istemek veCehennem ateşinden O'nasığınmaktır... (Hadîs-i şerîf-Et-Tergîb vet Terhîb)İhlâs ile (yalnız Allahü teâlânın rızâsını düşünerek) Kelime-i şehâdet getiren Cennet'egirer. (Hadîs-i şerîf-Taberânî)Kelime-i şehâdet söylemenin dört şartı vardır: Dil ile söylerken, kalb hazır olmak. Mânâsınıbilmek. Hulûs-i kalb ile (ihlâsla yâni Allahü teâlânın rızâsını düşünüp, inanarak) söylemek.Tâzîm ile (hürmetle) söylemek. (Kutbüddîn İznikî)İnanarak Kelime-i şehâdeti söylemenin yüz otuz kadar faydası vardır. Bunlardan, ölürkenolan beşi; 1) Azrâil aleyhisselâm ona güzel sûrette gelir. 2) Yağdan kıl çeker gibi rûhunu alır.3) Cennet kokuları gelir. 4) Müjdeci melekler gelir. 5) Merhabâ y â mü'min! Sen Cennetliksindenir. (Kutbüddîn İznikî)