çekirdek


Results for "çekirdek"

Meteorological Glossary

ÇEKİRDEK

(Meteorological Glossary) :
(TOZ) SAYACI (NUCLEUS COUNTER) [i]Belli bir hacimde bulunan toz parçacıklarını saymada kullanılan bir alet. Toz parçacıkları bulut içinde yoğunlaşmayı sağladığı için bu alete 'parçacık sayacı' adı da verilir.
Dream Dictionary of Phrase

ÇEKİRDEK

(Dream Dictionary of Phrase) :
Gerekli gayret ve çalışmayla başarılacak işe, Yeşerecek ümitlere, hayırlı evlada, İncir çekirdeği hayırlı evlada, Hurma çekirdeği güzel itikada ve uzun ömre, Sayılı çekirdek davası olanların bunu kazanmasına, Toplu görülen çekirdek uzyaşmaya, ayrı ayrı ggörülen çekirdek ihtilafa delalet eder. Diğer meyve çekirdekleri için o meyvenin tabirine yahut 'Tohum' maddesine bakınız.
Turkish - English dictionary

çekirdek

(Turkish - English dictionary) :
1. pip, seed, stone (of a fruit or vegetable). 2. roasted pumpkin seed; roasted sunflower seed. 3. nucleus. 4. comp. core. 5. formerly grain (goldsmith´s weight). 6. nuclear. aile nuclear family. bellek comp. core memory. fiziği nuclear physics. içi kernel (of a seed). kahve coffee beans. ten yetişme (someone) who started learning or doing (something) when he/she was just a child: Hıdır çekirdekten yetişme bir marangoz. Hıdır´s been carpentering ever since he was a kid.
Sociological Dictionary

ÇEKİRDEK AİLE [İng. Nuclear Family]:

(Sociological Dictionary) :
Daralan, ana, baba ve evlenmemiş çocuklardan meydana gelen bir aile çeşididir. Bir toplumda kır nitelikli nüfusun azalması, şehir nitelikli nüfusun artması, sanayi ve hizmetler sektörünün ön plana çıkması, işgücünün tarım dışı sektörlere faal hale gelmesi, tarımda makineleşme ve modern girdilerin artması, ulaştırma, haberleşme ağının tesirini arttırması, meslekî yapı, iç göçler gibi yapı değişiklikleri aile yapısı üzerinde etkili olmakta ve daralmayı doğurmaktadır.Nitekim, hane halkı sayısındaki düşüşler bunu doğrulamakta (Türkiye'de 4 kişi) dır. Türk Ailesi Özel ihtisas Komisyonu Raporuna (DPT, 1988) göre, ülkemizde çekirdek aile % 63 oranındadır.Her ne kadar T. Parsons gibi bir çok sosyolog aile yapısındaki değişmeler ile sanayileşme arasında yakın bir ilişki kurmakta ise de, sanayi ihtilâlinden önce de Batıdaki aile modelinin çekirdek aile olduğu görülmektedir. (Togrol, B., 1990)
Chemical Dictionary,

Çekirdek eşitliği

(Chemical Dictionary,) :
Radyoaktif bir reaksiyondaki değişiklikleri gösteren denklem.