çubuk


Results for "çubuk"

Meteorological Glossary

ÇUBUK ŞİMŞEK

(Meteorological Glossary) :
(STREAK LIGHTNING) [i]En fazla gözlenen, çubuk şeklindeki ışıkların birbirine bağlı ve kıvrımlı şekilli şimşek. Elektrik boşalımı sırasında şimşekte çatallaşmalar olur. Bu görüntü kollara ayrılan bir ırmağın görüntüsüne benzer. Şimşekte kıvrımların olmasının nedeni elektrik boşalmasının olduğu tabakadaki heterojenlik ve dengesiz iyonlaşmadır.
Meteorological Glossary

VİRGA/ÇUBUK

(Meteorological Glossary) :
(VIRGA) [i]Latince'de "çubuk" anlamına gelen ve bulut tanımlamasında kullanılan bir kelime. Bulutun alt tabanına bitişik olarak görülen fakat yere kadar uzanmayan yağış demeti, aşağıya doğru sarkan yağış çubukları için kullanılan terim. Buluttan ayrılan su veya buz parçacıkları yere ulaşamadan havada buharlaştığı için bu görüntüye neden olur. Uzaktan bulutun görüntüsü baca buluta veya hortuma benzer. Virga olayı daha çok cirrocumulus, altocumulus, altostratus, nimbostratus, stratocumulus, cumulus ve cumulonimbus bulutlarıyla beraber görülür.
Turkish - English dictionary

çubuk

(Turkish - English dictionary) :
1. rod, bar. 2. wand, staff. 3. the smaller of two drumsticks. 4. long-stemmed tobacco pipe, chibouk. 5. young branch, shoot, twig; sapling. 6. stripe or rib in cloth. 7. naut. upper mast. aşısı hort. graft. demiri iron cast as rods or bars. içmek to smoke a long pipe. takımı mouthpiece of a tobacco pipe. unu tüttürmek/tellendirmek 1. to smoke one´s pipe. 2. to take it easy.
Turkish - English dictionary

çubukçu

(Turkish - English dictionary) :
maker or seller of long-stemmed tobacco pipes.
Turkish - English dictionary

çubuklamak

(Turkish - English dictionary) :
/ı/ 1. to beat (a carpet, cushion, etc.) with a stick. 2. to fluff up (a mattress, pillow, cotton, etc.) with a stick.