çökme


Resultados para "çökme"

Glosario de Meteorología

ÇÖKME

(Glosario de Meteorología) :
(SUBSIDENCE) [i]Genellikle antisiklonlarda görülen havanın aşağıya doğru olan hareketi. Çökme olayı, atmosferin aşağı tabakalarında yatay harekette diverjans görülen geniş bir sahada gözlenir. Basınç yükselişi görülen bölgelerde çökme olayı kaçınılmazdır. Havanın aşağıya doğru yavaş çöküşü sırasında sıkışan hava kuru adyabat oranında ısınır, termal yapısı değişir ve daha da kararlı bir yapıya bürünür. Geniş bir alanı kaplayan ve hareketi engellenmiş yüksek basınç alanlarında çökme olayı oldukça belirgindir. Çökmenin olduğu alanlarda yerde eğer sis ve kirlilik varsa bu olayların etkisi bir kat daha artar.
Glosario de Meteorología

ÇÖKME ENVERZİYONU

(Glosario de Meteorología) :
(SUBSIDENCE INVERSION) [i]Çökme sonucunda yer kadar inen havanın alttan ısınmasıyla oluşan enverziyon türü. Çökme enverziyonunu cephesel enverziyondan ayıran temel fark: Cephesel enverziyonda yukarılara doğru çıkıldıkça özgül nem artarken çökme enverziyonunda düşer. Çökme enverziyonunun yapısı kubbe şeklinde olduğundan oldukça geniş bir alanı kapsar.
Diccionario Inglés - Turco

çökme

(Diccionario Inglés - Turco) :
1. collapse, collapsing, falling down. 2. caving in, sinking in, falling in, giving way.
Diccionario Inglés - Turco

çökmek

(Diccionario Inglés - Turco) :
1. to collapse, fall down. 2. to cave in, sink in, fall in, give way. 3. to squat down. 4. /a/ to collapse on (the floor, ground, etc.); to sink into, fall into (a chair, couch, etc.). 5. (for a camel, cow, etc.) to kneel down and sit. 6. (for one´s cheeks) to become hollow; (for one´s eyes) to become sunken. 7. (for one´s shoulders) to become round. 8. /a/ (for fog) to settle in; (for smoke) to cover (a place). 9. (for sediment) to settle, settle out. 10. to become decrepit (from age or sickness). 11. (for a country, regime, etc.) to collapse, fall, come to an end. 12. /a/ (for a feeling, sensation, etc.) to descend upon, descend on, weigh down on (someone, a place). 13. (for darkness, night) to fall, descend. 14. mil. to collapse, give way.