ödem


Results for "ödem"

Dictionary of Economics

MİLLETLERARASI ÖDEMELER BANKASI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Uluslararası Ödemeler Bankası)
Dictionary of Economics

ÖDEME GÜCÜ İLKESİ

(Dictionary of Economics) :
Vergilemenin adil olması için, bireylerin ödeme gücüne uygun bir biçimde vergilendirilmeleri gerektiğini ifade eden vergileme prensibi. Ödeme gücünün göstergesi, önceleri kişinin sahip olduğu mülk olarak kabul edilirken, sonraları kişinin geliri gösterge olarak kabul edilmiştir. Son yıllarda tüketim düzeyinde ödeme gücünün bir göstergesi olarak ele alınabileceği fikri yaygınlık kazanmıştır.
Dictionary of Economics

ÖDEME GÜÇLÜĞÜ

(Dictionary of Economics) :
Bir firmanın, bireyin ya da ülkenin, bir firmaya, bireye ya da ülkeye karşı borçlanmasından sonra, borcunu geri ödemede karşılaştıı mali sıkıntı.
Dictionary of Economics

ÖDEMELER BİLANÇOSU

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkenin belli bir dönem, (Genellikle bir yıl) içinde diğer ülkelerle arasındaki tüm iktisadi ilişkilerin sistemli bir biçimde yer aldığı bir bilanço. Bir ülkenin ödemeler bilançosunun incelenmesi, o ülkenin bir yıl içindeki uluslararası iktisadi ilişkilerinin nitelik ve bo4yutlarının anlaşılması olanağını sağlar. Ödemeler bilançosunun incelenmesi, o ülkenin bir yıl içindeki uluslararası iktisadi ilişkilerinin nitelik ve boyutlarının anlaşılması olanağını sağlar. Ödemeler bilançosu kayıtları çift taraflı kayıt sistemine göre tutulur. Genel olarak herhangi bir işlem yabancılar üzerinde bir alacak ilişkisi doğuruyorsa, bu işlem bilançosunun aktifinde yer alır. Öte yandan bir iktisadi işlem yabancılara karşı bir ödemede bulunmayı gerektiriyorsa, bu işlem bilançonun pozitifinde yer alır. Aşağıdaki tabloda bir ödemeler bilançosunda yer alan işlemler niteliklerine göre sıralanmaktadır.Ödemeler Bilançosu İşlemleri Aktif1- Mal İhracatı A2- Hizmet İhracatı B(Ulaştırma, sigorta, turizm gelirleri, işçi gelirleri vb.)3- Tek Yanlı Transfer Girişleri C(Bağışlar, Tazminatlar)4- Sermaye Girişleri D(Yabancı Sermaye, YabancılardanAlınan borçlar)TOPLAM GİRİŞLER E Pasif5- Mal İthalatı A16- Hizmet İthalatı B1(Ulaştırma, Sigorta, Turizm)7- Tek Yanlı Transfer Çıkışları C1(Yabancılara Yapılan Bağışlar,Ödenen Tazminatlar)8- Sermaye Çıkışları D1(Yabancılara Verilen BorçlarYerli Sermaye Çıkışı)TOPLAM ÇIKIŞLAR E1Yukarıdaki tabloda, bilançonun aktifinde yer alan işlemler, ülkeye döviz girişine yol açan işlemleri göstermektedir. Pozitifte yer alan işlemler ise, ülkeden döviz çıkışına yol açan işlemleri, bir başka deyişle ülkenin elindeki dövizi nasıl harcadığını gösterir.Yukarıdaki tablodan yararlanılarak düzenlenen, aşağıdaki tabloda ise, ödemeler bilançosunun genel düzeni görülmektedir.1- Dış Ticaret Dengesi A-A1(1-5)2- Hizmetler (Görünmeyen B-B1Kalemler) Dengesi(2-6)3- Tek Yanlı Transfer C-C1Dengesi(3-7)4- Cari İşlemler Dengesi(1+2+3)5- Sermaye Hareketleri D-D1Dengesi(4+8)6- Dış ödemeler Dengesi(415)Eğer bir ülkenin döviz giderleri döviz gelirlerini aşıyorsa, bilançosu açığından, döviz gelirleri döviz giderlerinden daha fazlaysa ödemeler bilançosu fazlasından söz edilir.
Dictionary of Economics

ÖDEMELER DENGESİ AÇIĞI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Ödemeler Bilançosu)