ödünç


Resultados para "ödünç"

Diccionario de Economía

ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FON ARZI

(Diccionario de Economía) :
Ekonomide çeşitli amaçlarla kredi talebinde bulunan ekonomik birimlere, (Kişiler, işletmeler, devlet) kredi ihtiyaçlarını karşılamak için ödünç olarak verilebilecek fon miktarı. Ödünç verilebilir fonlar başlıca beş kaynaktan sağlanabibilir: a) Halkın kullanılabilir gelirinden harcamadığı kısım, yani tasarruflar yoluyla. b) Gömüleme çözülmesi yani ekonomik birimlerin bankaya mevduat olarak yatrımadıkları, bizzat sağladıkları paranın dolaşıma çıkarılması yoluyla. c) Banka sistemi tarafından oluşturulan ek satın alma gücü yoluyla, yani Merkez Benkasınca oluºturulan ek para, ticari bankalarca oluşturulan ek kredi yoluyla. d) Firmaların amortismana ayırdıkları ve stok tüketiminden elde ettikleri ilidite ile dağıtılmayan karları yoluyla. e) Menkul değer satışından elde edilecek fonlar aracılığıyla.
Diccionario de Economía

ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FON TALEBİ

(Diccionario de Economía) :
Ekonomide kendi tasarrufları yatırımlarına, gelirleri harcamalarına yeterli olmayan birimlerin, (Kişiler, işletmeler, devlet) fon talebi. Bu birimler fon açıklarını kapatmak amacıyla fazlalığı olan sektörlerden ek fon talep ederler. Ödünç verilebilir fonlar, öncelikle yatırım amacıyla talep edilirken, borçların geri ödenmesi, tüketimin finansmanı, para olarak gömüleme yapılması amaçlarıyla da fon talebinde bulunulabilir. Fon talep eden ekonomik birimlerin başlıcaları şunlardır:- Devlet organları, finansman açığını karşılamak için kısa, orta ve uzun vadeli ödünç verilebilir fon talep edebilirler.- Bireyler üketimlerinin finansmanı için fon talep edebilirler.- Firmalar yatırım ve işletme kredisi olarak fon talep edebilirler.- Sermaye piyasasının ve borsaların gelişmiş olduğu ülkelerde, spekülasyonun finansmanı için fon talep edilebilir.
Diccionario de Economía

ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FONLAR TEORİSİ

(Diccionario de Economía) :
Esas olarak İsveçli iktisatçı K.Wicksel ve İngiliz iktisatçı D.H.Robertson tarafından geliştirilen ve faiz oranının belirlenmesini ödünç verilebilir fonların arz ve talebine bağlı olarak açıklayan teori. Para arzının da faiz oranına duyarlı olduğu görüşünden hareket edilerek oluşturulan teoriye göre, ödünç verilebilir fonlar talebine etki eden faktörler şunlardır:- Tüketim kredisi sağlamak,- Eskimiş sabit tesisleri yenilemek,- Yeni tesisler kurmak,- Likidite tercihinin etkisi ile elde hazır para tutmak.Ödünç verilebilir fonlar arzı ise şu kaynaklardan beslenmektedir:-Gelirlerden yapılan tasarruflar,-Daha önce tasarruf edilmiş, fakat işletilmeden tutulan para gömüleme,-Firmaalır amortisman için ayırdıkları paralar,-Emisyon kurumunun ve bankaların oluşturdukları satınalma gücü.Faiz haddinin yükselmesi yeni tasarrufları ve gömülüm parayı piyasaya çıkartacak, diğer taraftan bankaların kredi hacmini arttıracaktır.Ödünç verilebilir fonlar teorisi aşağıdaki şekil yardımıyla açıklanabilir.(ŞEKİL VAR!!! ORİJİNAL KİTAPTAKİ SAYFASI 249)Şekilde ödünç verilebilir fon arzı ve talebi yatay eksende, faiz oranı (r) dikey eksende gösterilmiştir. i eğrisi ödünç verilebilir fon talebini, s eğrisi ise faiz oranına duyarlı tasarrufları.AM emisyon kurumu ve bankaların oluşturdukları yeni satınalma goücünü belirtmektedir. Gömülenmiş paranın piyasaya çıkmasıyla toplam arz miktarı S+M+H eğrisi ile gösterilmiştir. Faiz haddi, fon arz ve talebinin kesiştiği noktada oluşmuştur. Bu oran K.Wicksell tarafından Doğal Faiz Oranı olarak tanımlanmıştır. Eğer piyasa faiz oranı doğal faiz oranı altında belirlenmişse, ödünç verilebilir fon talebi, fon arzını aşacak ve ekonomide enflasyonist baskı doğacaktır.
Diccionario de Economía

ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FON TALEBİ

(Diccionario de Economía) :
Tasarruf ve gelirleri, harcama ve yatırımları için yaterli olmayan ekonomik birimlerin yaptıkları fon talebidir. Bireyler, devlet organları, işletmeler fon talebinde bulunan ekonomik birimlerin başında gelmektedirler.
Diccionario de Economía

ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FON ARZI

(Diccionario de Economía) :
Kredi talebinde bulunan ekonomik birimlerin kredi gereksinimlerini karşılayabilmeleri için, bu birimlere ödünç olarak verilen fon miktarıdır. Bu fonlar, tasarruflar, ek kredi, dağıtılmayan kârlar, gömüleme çözülmesi ve menkul kıymetlerin satışından sağlanacak fonlar yoluyla sağlanabilir.