özerk


Results for "özerk"

Turkish - Kurdish Dictionary

özerklik

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
muxtariyet.
Turkish - Turkish dictionary

ÖZERK

(Turkish - Turkish dictionary) :
b.s. Kendi kendini yönetme yetkisi olan (kuruluş), muhtar.
Philosophical Dictionary

Özerklik.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Muhtariyet, Fr. Autonomie, Al. Autonomie, İng. Autonomy, İt. Autonomia). İradenin ancak kendinden gelen buyruğa göre davranması... Bu anlamda özerklik, Alman düşünürü Immanuel Kant'ın (1724-1804) kesin buyruklarıyle (kategorik emperatif) gerçekleşir. Bu buyruklar, her türlü duygusallığın dışında, nesnel bir töreselliği sağlarlar. Kant'a göre töresellik, bu kişisel özerkliktir. Bu töresel buyrukları insan kendine rağmen vermelidir, hiç bir itki ve eğilimin etkisi altında kalmamalıdır. Kant, bu töresel buyrukları kalıplaştırmıştır: Genel bir yasa olmasını isteyebileceğin bir kurala göre, insanlığı bir araç olarak değil bir erek olarak belirtecek birbiçimde, kendi yasanı kendin koyarak davran... Özerklik, genel anlamda, bir topluluğun kendi kendini yönetme gücü ve yetkisini belirtir. bkz. Kesin Buyruk, Özgürlük, Zorunluk, Eleştiricilik, İrade, İradecilik.
Dictionary of Economics

ÖZERK BÜTÇE

(Dictionary of Economics) :
Devletin iktisadi özellikleri gereği bazı faaliyetlerin genel bütçe dışına çıkarılması ve genel bütçenin tabi olduğu usul ve prensipler dışında idare edilmesiyle ortaya çıkan bütçe türü. Muhtar-Otonom bütçe olarak da adlandırılır. Bütçe birliği prensibine istisna oluşturan özerk bütçenin hazırlanması, uygulanması ve kontrolü de değişik kanunlarla bağlı olduğu için, yine bütçe birliği prensibine bir istisna oluşturan, fakat genel bütçe ile aynı şeklide uygulanan katma bütçeden farklıdır. Türkiyede özel hukuk kurallarına ve kendilerine ait özel kuruluş kanunlarına bğlı olarak bütçe hazırlık, uygulama ve denetim işlemlerinin yapıldığı kamu iktisadi kuruluşları özerk bütçeli kuruluşlardır. Ayrıca, T.C. Merkez Bankası, Radyo ve Televizyon Kurumu da özerk bütçeli kuruluşlar arasında yer alır.
Dictionary of Economics

ÖZERK BÜTÇE

(Dictionary of Economics) :
Genel ve katma bütçelerden bağımsız olarak hazırlanan ve parlamentonun onayından geçmeden uygulanan bütçelerdir. Özerk bütçeler kendilerine ait özel hukuk ve kuruluş kanunlarına göre düzenlenip, uygulanırlar.