öğün


Results for "öğün"

Dictionary of Economics

SERMAYE- YOĞUN ENDÜSTRİ

(Dictionary of Economics) :
Sermaye faktörünün emek faktöründen daha fazla kullanıldığı endüstrilerdir.Sermaye yoğun endüstrilerde ,amortisman maliyetinin toplam maliyete oranı daha fazladır.Petrol , kimya vb. Endüstriler bu tip endüstrilere örnektir.
Dictionary of Economics

SERMAYE-YOĞUN TEKNOLOJİ

(Dictionary of Economics) :
Sermaye faktörünün emek faktöründen daha fazla kullanıldığı üretim teknolojileridir.
Dictionary of Economics

SERMAYENİN YOĞUNLATMASI

(Dictionary of Economics) :
Marksist teoriye göre , büyük sermayelerin artı değerin sermayeleştirilmesi yoluyla büyümesine denir.Bu durum , küçük ve orta ölçekli işletmelerin yok olma süreçlerini hızlandırırSermayenin yoğunlaştırılması ve merkezileştirilmesi birbirleriyle yakından ilgilidirler.
Dictionary of Economics

EMEK-YOĞUN TEKNOLOJİ

(Dictionary of Economics) :
Emek faktörünün diğer üretim faktörlerine oranla çok daha fazla kullanıldğı teknolojidir. Sermaye veya emek yoğun teknojilerden hangisinin daha verimli olduğu, tek bir sektör bazında ele alınırsa, ilgili faktör fiyatına ve miktarına göre değişir. Ancak genel olarak ekonomi bazında ele alınırsa, sektörlerin özellikleri ve gösterdikleri gelişmelerde fatör miktarının ve fiaytının yanında büyük rol oynayacaktır.
Environmental Glossary

BİYOYOĞUNLAŞMA FAKTÖRÜ

(Environmental Glossary) :
[ Bioconcentration factor ] Organizmalarda bazı kimyasal maddelerin birikme mertebesini ifade eden bir ölçü. Genellikle bu kimyasal maddeler besin zinciri içinde artarak bulunurlar. Örnek: DDT.