ülkü


Results for "ülkü"

Ottoman - Turkish Dictionary

ULKUM

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
(C.: Alâkım) Çok karanlık gece. * Pek sağlam deve.
Ottoman - Turkish Dictionary

ÜLKÜ

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Bazı öz türkçecilik taraftarlarınca kullanılmış bir kelimedir. Divan-ı Lügat-ıt Türk'te "Peyman" mânasına geldiğine merhum A. Hamdi Elmalılı işaret ediyor: "Ahd ü misak" da denir. Emanî, ideal mânâsına kullananlar varsa da yanlıştır.
Ottoman - Turkish Dictionary

ZÜLKUM

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Boğaz.
Philosophical Dictionary

Uluülkücülük.

(Philosophical Dictionary) :
(Fr. Anthropotheisme). İnsanın bütün uğraşılarının tanrısallığa yönelmek amacını gütmesi... Uluülkücülük (antropoteizm), ussal iradenin yüksek bir yaşamaya erişmek çabası içinde bulunduğunu ve bu yüksek yaşamın da tanrısallık olduğunu belirtemk için kullanılmış bir deyimdir. Örneğin İslâm gizemciliğinin marifetullaha erişmek amacı uluülkücülüktür. Bu anlayışa göre insan gelişe gelişe tanrılık bilgiye (Os. Akl-ı kül) varır, insanın ülküsü bu amaca varmak olmalıdır. İlkin Fransız yazarı Prat tarafından Religion de l'Harmonie (s. 252) adlı yapıtında kullanılmıştır. Prat, bu dinsel ülküye insansal tanrılık der. bkz. Ülkü, Gizemcilik, Yeni Platonculuk.
Philosophical Dictionary

Ülkü.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Mefkûre, Fr. Ideal, Al., İng. Ideal, İt. Ideale). Belli eylem ve davranışların amacı... Batı dillerindeki ideal deyimi sıfat olarak kullanıldığından özdekle bilinç arasınadki karşıtlıktan doğan düşüncel anlamını verir. Bu, aynı zamanda ülküsel'i de dilegetirir. Çünkü her iki olgu da nesnel gerçekliliğin yansısı olmakla beraber özdeksel değildir. Düşüncel ve ülküsel, nesnel gerçeklikten yansıdıkları ve ondan çıkarsandıkları ölçüde geçerlidirler. bkz. bilgi Kuramı, Düşünce, Gerçek, Hakikat.