üretim


Results for "üretim"

Dictionary of Economics

HARAÇÇI ÜRETİM TARZI

(Dictionary of Economics) :
Bağımlılık okulu yazarlarından bazılarının öne sürdüğü bir üretim tarzı. Bu üretim tarzında imparatorluklar zorla ele geçirdikleri ülkeleri haraca bağlarlar. Bu haraç mal ya da para şeklinde alınabilir. İmparatorluk maliyesinin temel direği bu haraçtır. Roma İmparatorluğu bu üretim tarzına örnek olarak verilebilir.
Dictionary of Economics

KÜTLE ÜRETİMİ

(Dictionary of Economics) :
Aynı mamülün, aynı üretim faaliyetlerinin devamlı olarak tekrarlanması ile çok sayıda üretilmesi. Bu üretim biçiminde üretilen mamül miktarı çok olduğu gibi, hepsi birbirinin aynı olmalıdır. Bunu sağlayabilmek için aynı üretim teknikleri uygulanırsa aynı makineler aynı sıra ile çalıştırılır.
Dictionary of Economics

PİLOT ÜRETİM

(Dictionary of Economics) :
Doğrudan tüketici gereksinmesini karşılamaya yönelik olmayan bir üretim türü. Pilot üretimin amacı bir üretim alanında yeni piyasaya sürülecek bir mamülün kalitesinde, maliyetinde, talebinde ortaya çıkabilecek aksaklıkların önceden saptanabilmesidir. Pilot üretim ya gerçek üretim hattında minyatür bir model kurularak ya da gerçek üretim koşulları altında yapılabilir. Bu tür üretim sonucunda bir yandan ortaya çıkabilecek aksaklıklar önceden saptanırken diğer taraftan yeterli iş gücü deneyimi elde edilmektedir. Varolan aksaklıklar giderildikten sonra, gerçek üretime geçilir.
Dictionary of Economics

SÜRBEST ÜRETİM BÖLGESİ

(Dictionary of Economics) :
Bir grup ülkenin kendi aralarındaki ticareti serbest ticaret bölgesi iktisadi bütünleşmenin ilk İhracata yönelik olarak hafif sanayi üretim ve montajının yapıldığı bölgelerdir. Serbest üretim bölgelerine İhraç Malları Aşlime Alanı a denir. Çokuluslu şirketler emek yoğun üretimlerini emeğin ucuz olduğu azgeşmişim, ülkelere taşımaları sonucunda serbest üretim bölgeleri ortaya çıkmaktadır. Bu bölgelere gümrüksüz olarak getirilen maddeler iş işledikten sonra yeniden dünya pazarlarına ihraç edilmektedir. Serbest üretim bölgeleri özellikle GÜney Kore, Tayvan, Brezilya, Endonezya gibi yeni sanayileşmekte olan ülkelerde rastlanmaktadır.
Dictionary of Economics

ÜRETİM

(Dictionary of Economics) :
İktisadi faydayı, yani insan ihtiyaçlarını tatmin etme kabiliyetini arttıran her türlü faaliyet. İktisat kıt kaynaklılarla sonsuz ihtiyaçlar arasında dengeyi kurmaya çalıştığı için önemli ve faydalı malların üretimine gidilir. Mal ve hizmet üretimi ise dört faktörün bir araya getirilmesiyle gerçekleştirilir. Bu faktörler toprak, emek, sermaye ve müteşebbistir.