İHTİYAC


Results for "İHTİYAC"

Ottoman - Turkish Dictionary

İHTİYACAT-I ZARURİYE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Zaruri ihtiyaçlar. (Ev, yeme, içme, yakma, giyinme v.s. gibi)
Ottoman - Turkish Dictionary

LEDE-L-İHTİYAÇ

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
İhtiyaç halinde. Hacet ânında.
Dictionary of Economics

İHTİYAÇ

(Dictionary of Economics) :
Karşılandığı zaman kişiye haz ve zevk veren, karşılanmadığı zaman ise üzüntü ve keder veren bir duygudur.Ancak böyle bir duygunun ekonomik olabilmesi, kişinin ekonomik bir faaliyet içinde olmasına bağlıdır. O halde ihtiyaç ekonomik mal ve hizmetlerle giderilmesi mümkün bir duygu ise ekonomik niteliğine ulaşabilir.İktisatçılar eğer ekonomide düşük seviyede bir ihtiyaç düzeyi sözkonusu ise bundan endişe duyarlar. Üretilen yeni mallara karşı bir ihtiyaç duyulur ve bu mallar karşı talep olursa bunun ekonomi açısından iyi olacağını düşünürler.Ama bu talep aşırı olmamalı ve enflasyona yol açmamalıdır. Değişik iktisat okulları tarafından değişik mal gruplarına karşı duyulan ihtiyaç tespit edilmiş ve bu mallara karşı ihtiyaçların nasıl yönlendirileceği ve dağıtılacağı incelenmiştir. Birçok ihtiyaç listesi yapılmış, fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlar karşılanmış fakat bunlar bir türlü kurulan modellere yerleştirilememiştir.
Environmental Glossary

BİYOKİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI

(Environmental Glossary) :
[ BOD = Biochemical oxygen demand ] Organik kirliliğin bir ölçüsü olarak kullanılan ifade. Bir su veya atık sudaki organik maddelerin biyokimyasal süreçlerle tam ayrışmaları için bu işlemi yapan mikroorganizmaların, suyun birim hacimi başına gereksinim duydukları oksijen miktarı. Evsel atık su işleme süreçlerinin etkinliğini ölçmede de kullanılır.
Environmental Glossary

KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI

(Environmental Glossary) :
[ COD= Chemical oxygen demand ] Bir su örneğindeki organik ve oksitlenebilir inorganik bileşikleri yükseltgemek için gerekli oksijen miktarını ölçen, suyun kalitesi ile ilgili bir gösterge.