İKLİM


Results for "İKLİM"

Meteorological Glossary

MAKROİKLİM

(Meteorological Glossary) :
(MACROCLIMATE) [i]İçerisindeki küçük, yöresel iklim farklılıkları göz ardı edildiğinde, bir bütün olarak çok geniş bir alanı kapsayan genel iklim. Makro iklim bilgileri bu geniş alan içerisinde yer alan büyük klima istasyonları aracılığıyla derlenir.
Meteorological Glossary

MEZOTERMAL İKLİM

(Meteorological Glossary) :
(MESOTHERMAL CLIMATE) [i]Orta sıcaklıkta iklim çeşidi. Köppen sınıflandırmasında en soğuk ayın sıcaklık ortalaması - 3 °C'den 19 °C' ye kadar uzanan sıcaklığa sahip iklim. Bu koşullardaki iklim dünya üzerinde daha çok 30 ° ile 45 ° enlemleri arasında bulunur ama zaman zaman 60 ° enlemine kadar uzanabilir.
Meteorological Glossary

MİKRO İKLİM

(Meteorological Glossary) :
(MICRCLIMATE) [i]Genel ve geniş bir alanın iklimi içinde farklılıklar sergileyen vadi, şehir, yerleşim yeri, konut,ormanlık alan veya mağara gibi küçük yerlerde gözlenen iklime verilen isim. Mikro iklim alanlarında yapılan iklimsel ölçümler hem kısa süreli aralıklarla hem de çok sık istasyonlarla (2 ile 10 km aralıklı) yapılmalıdır. Mikro iklim gözlemleri ırmak taşkınları ve bitki üzerine yapılan çalışmalarda önem taşır.
Meteorological Glossary

MİKRO İKLİMBİLİM

(Meteorological Glossary) :
(MICRCLIMATOLOGY) [i]Küçük alanlar üzerinde yapılan detaylı iklim çalışmaları. Toprağın yapısı, toprak ikliminin yapısı, yükselti farkının o yerdeki etkisi incelenerek elde edilen bilgiler, taşkın kontrolleri, hangi tür bitkinin o yöreye uygun olduğu konularında kullanılır.
Meteorological Glossary

MİKROTERMAL İKLİM

(Meteorological Glossary) :
(MICROTHERMAL CLIMATE) [i]Köppen iklim sınıflandırmasında, kutup noktalarında uzun, soğuk kışlar ve kısa yazların yaşandığı bölgelerin ekvatora bakan taraflarında yıllık ortalama sıcaklığın donma seviyesi üzerinde olduğu, az da olsa kozalaklı ağaçların yaşamasına uygun olan iklim çeşidi. Bu iklimde en soğuk ayın sıcaklık ortalaması -3 °C, en sıcak ayın sıcaklık ortalaması ise 10°C'dir. Mikro termal iklim, 40° ile 65° enlemleri arasında uzanan karaların iç ve doğu kısımlarında görülür.