İKLİM


Results for "İKLİM"

Meteorological Glossary

DENİZ İKLİMİ

(Meteorological Glossary) :
(MARINE CLIMATE) [i]Günlük ve yıllık küçük sıcaklık farkları ve yüksek oranda nispi nem ile karakterize edilen, karasal iklimin tam tersi özellikler gösteren, ada ve anakaraların denizsel veya okyanussal rüzgarlara açık olan taraflarında gözlenen, okyanussal ortam tarafından kontrol edilen ve belirlenen iklim tipi.
Meteorological Glossary

FİZİKSEL İKLİM

(Meteorological Glossary) :
(PHYSICAL CLIMATE) [i]Güneş ikliminin okyanuslar, dağlar ve diğer yeryüzü şekilleri tarafından değiştirilmesi durumu. Yeryüzü şekilleri, güneş enerjisinin farklı algılanmasına neden olarak, enlemler boyunca veya coğrafi yüzey şeklince yeni iklim kuşaklarının oluşmasına neden olmaktadır. Düzenli güneş iklim koşullarının yeryüzünde değişiklik göstermesinin ana nedenleri şunlardır: Yeryüzündeki kara ve su dağılımlarının düzensizliği/dengesizliği, belli yolları takip eden hava ve okyanus akıntıları ile yeryüzü kabuğundaki karaların deniz seviyesinden olan farklı yükseltileri.
Meteorological Glossary

FİZİKSEL İKLİMBİLİM

(Meteorological Glossary) :
(PHYSICAL CLIMATOLOGY) [i]Fiziksel coğrafya ve fizik yasaları çerçevesinde, iklim verileriyle belirlenen iklimin oluşumundaki neden ve sonuçlarını araştıran bilim dalı. Fiziksel iklimbilim bu sonuçlara ulaşabilmek için matematiksel analizler kullanır, gözlem ve deney yapar. Amacı, denizsel, karasal, çöl ve muson iklimlerinin 'niçin'lerine ve aynı enlemlerde yaşanan farklı iklim sorusuna yanıt bulmaktır.
Meteorological Glossary

GÜNEŞ İKLİMİ

(Meteorological Glossary) :
(SOLAR CLIMATE) [i]Matematiksel iklim olarak ta isimlendirilen bu varsayımsal iklim, coğrafi, astronomik ve radyasyonel verilerin herhangi bir yer için hesaplanması ile elde edilen ve yalnızca mevsim, enlem ve güneşten gelen güneş radyasyonun dikkate alındığı, diğer faktörlerin dışlandığı bir iklim türüdür. Eğer dünya tam bir küre olsaydı, atmosferi olmasaydı ve yüzey yapısı homojen olsaydı dünya iklimi tamamen güneşten gelen radyasyon ile belirlenecektir varsayımı bu iklim türünün temel felsefesidir.
Meteorological Glossary

ILIMAN İKLİM

(Meteorological Glossary) :
(TEMPERATE CLIMATE) [i]Orta enlem iklimi olarak ta bilinen ılıman iklim yaz ve kış gibi iki ayrı mevsime sahip iklim tipini tanımlar. Ilıman iklim kuşağının tipik özellikleri Oğlak ve Yengeç dönenceleri ile Arktik ve Antarktik daireleri arasındaki kuşakta gözlenir. Ülkemiz ılıman iklim kuşağının hemen hemen tüm özelliklerini sergiler niteliktedir.