İKTİSAD


Results for "İKTİSAD"

Sociological Dictionary

İKTİSADÎ KALKINMA [İng. Economic Development (take

(Sociological Dictionary) :
Zaman zaman kalkınma kavramının büyüme kavramı ile e anlamlı kullanıldığı görülür. Aslında kalkınma büyümeden farklıdır. Büyüme genellikle ölçülebilir değerleri ele alırken, kalkınma ekonomik değerler yanında sosyal ve siyasal konuları da ele alan genel boyutlu bir değişimi ifade eder. Bazı yazarlar kalkınmayı depresyonu izleyen düzelme safhası olarak tanımlamaktadırlar.İktisadî kalkınma konusunda kapsamlı bir çalışma yapan W. Rostow 1960 yılında "Stages of Economic Growth" adlı eserini yayınlamıştır. Rostow, Kitabında da belirttiği gibi, aslında tarihin seyri hakkında bir bilgi vermektedir. bu eserde kalkınma modeli beş aşama, kalkı, olgunluk aşaması kütle tüketim aşaması. Bu modelin diğer kalkınma modelleri arasında önem kazanmasının bir sebebi kalkış aşamasında az gelimiş olkelerin kalkınma sorunlarına değinilmiş olmasıdır.Rostow'un kalkınma medeli kalkınma konusuna bir çok moktada açıklık getirmekle birlikte bir çok noktada da eleştiriye maruz kalmıştı. Özellikle en fazla eletiri olan nokta; kalkışa geçiş aşaması ile kalkış aşamasının birbirinden kesin çizgilerle ayrılmamış olmasıdır.Kalkınma sadece ekonomi ve üretimde yeni bir aşama değil, toplumsal, siyasal ve kültürel bir değişim sürecidir. Geleneksel tarım toplumlarının sanayi toplumuna geçmesini sadece ekonomik olaylarla açıklamak mümkün değildir. Sosyal ve siyasî yapıya uygun ekonomik kararların plânlanıp uygulanması gerekir. (Jary, D. and J., 1991, İlkin, A. 1983,Serin, N., 1967, Güner, A. O., 1978)
Dictionary of Economics

İKTİSADİ ADALET

(Dictionary of Economics) :
Kapitalist bir toplumda çeşitli sosyal gruplara (işçi, tüccar, sanayici) üretimdeki payları oranında menfaat sağlanabilmesi. İktisadi adalet tam anlamıyla ulaşılması imkansız teorik bir hedeftir. Ülkelerin gelişmişlik ve demokratiklik düzeylerine göre bu hedefe ulaşmak için çeşitli önlemler alınmaktadır. Örneğin, tüketicileri koruyan çeşitli kanuni tedbirler, tröst ve kartellerle savaş, kooperatifçiliğin teşviki gibi usuller. Buna ek olarak emek sahiplerinin sermaye sahipleri karşısında iktisadi adalet istekleri işçi sendikaları yoluyla savunulur.
Dictionary of Economics

İKTİSADİ ADAM

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Homo Economicus)
Dictionary of Economics

İKTİSADİ ARAŞTIRMALAR VAKFI

(Dictionary of Economics) :
Türkiyede Batıdaki örneklere uygun olarak kurulmuº, Tükiye ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla bir grup üniversite profesörü ve işadamı tarafından kurulmuş olan bir vakıftır. Ekonomik problemler üzerine bilimsel araştırmalar yapar, bu araştırmaların sonuçlarını pratiğe geçirmeye çalışır.
Dictionary of Economics

İKTİSADİ BİLANÇO

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkenin dış dünya ile olan ilişkilerinde alacak ve borçlarının gösterildiği bilançodur. Dış ödemeler bilançosundan farklı olarak süre sınırlaması olmaksızın hesabın yapıldğı güne kadar gerçekleşmiş borç ve alacakların bakiyesi yer alır.