İKTİSAD


Results for "İKTİSAD"

Dictionary of Economics

İKTİSADİ HESAP

(Dictionary of Economics) :
Marjinalist okulun çalışmalarıyla geliştirilmiş mikro kararların teorik bir incelemesidir. Buna göre, kişilerin ellerindeki sınırlı araçlarla ihtiyaçları arasında yaptıkları uğraşın açıklamasıdır. Böyle bir uğraşta tüketici optimal sonuca (sınırlı kaynakları ihtiyaçları arasında dağıtarak maksimum tatminin duyulduğu sonuç) ulaşımayı hedefler.
Dictionary of Economics

İKTİSADİ KALKINMA

(Dictionary of Economics) :
Bir ekonomide üretim ve kişi başına gelirin artırılması yanında, sosyokültürel yapının da değiştirilmesi ve yenileştirilmesini de içeren kavram. Gelişme.Azgelişmiş ülkeler için kullanılan kalkınma terimi, bu açıdan sadece ulusal gelirin büyüme oranı gibi yalnızca sayısal bir büyüklükteki değişmelerle açıklanamamaktadır. Kalkınma süreci ulusal geliri ve üretimin zaman içinde sayısal olarak artması yanında, kurumlardaki köklü değişiklikleri, ekonomik ve toplumsal yapının yeniden düzenlenmesini, halkın değer yargılarını da, dünya görüşünde ve davranış kalıplarındaki değişmeleri de içeren çok geniş kapsamlı bir süreçtir.Kalkınma ölçüsü olarak kullanılabilecek ekonomik ve sosyal ölçütler şunlardır:Ekonomik ölçütler: Milli gelir düyezindeki reel artış, kişi başına düşen reel milli gelir artışı, gelir dağılımı vb.Sosyal ölçütler: Okuma yazma oranı, bebek ölüm oranları, kişi başına düşen doktor sayısı, kişi başına düşen protein miktarı, okullaşma oranı, nüfus artış oranı, kitap, gazete, dergi okuma oranı, kişi başına kağıt tüketimi vb.
Dictionary of Economics

İKTİSADİ KALKINMA VAKFI

(Dictionary of Economics) :
Türkiyenin sanayi ve ticaret sahalarında gelişmesinin hazılandırılmasına hizmet etmek amacıyla, AT, planlama ve dış ticareti geliştirme konularında araştırma ve incelemelerde bulunmak ve gerekli bilgileri ilgililere duyurmak üzere 1965 yılında İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası tarafından kurulmuş bir ekonomik araştırmalar kuruluşudur.
Dictionary of Economics

İKTİSADİ MİLLİYETÇİLİK

(Dictionary of Economics) :
Askeri ve sivil ihtiyaçların karşılanmasında ülkenin dış ülkelere bağlı olmayacak, kendi imkanları ile savaşta ve barışta kendine yetebilecek bir duruma erişmesini hedeflemektedir.
Dictionary of Economics

İKTİSADİ MODELLER

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Model)