İKTİSAD


Results for "İKTİSAD"

Dictionary of Economics

İKTİSADİ KENDİNE YETERLİLİK

(Dictionary of Economics) :
Bir bölgede üretilen bir ürünün yine aynı bölgede üretilme imkanının olmasına "iktisadi kendine yeterlilik" denilmektedir.
Dictionary of Economics

İKTİSADİ İSTATİSTİKLER

(Dictionary of Economics) :
Fiyat, üretim, tüketim, gelir, nüfus, vb. gibi çeşitli makroekonomik değişkenlere ait veri ve endekslerin tümü iktisadi istatistiklerdir.
Dictionary of Economics

İKTİSADİ BİRLİK

(Dictionary of Economics) :
Birden fazla ülkenin biraraya gelerek dış ticaret politikaları, yurtiçi ticaret politikaları gibi konularda ortak bir karar alarak, bu karar çerçevesinde hareket etmeleridir.
Dictionary of Economics

KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ

(Dictionary of Economics) :
Devletin ekonomik alanda mal ve hizmet üreten kuruluşlarının tümüne verilen addır.Bunların sermayelerinin tümü devlet tarafından karşılanır ve bu kuruluşlar özel hükümlere bağlı olarak yönetilirler.Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT),Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK) ve İktisadi Devlet Teşebbüsleri (İDT) olarak ikiye ayrılır.Sermayesi devlete ait olan ve ekonomik alanda faaliyet gösteren İDT'lerden bazıları şunlardır:TEKEL,THY,TCDD,TEK,...
Islamic Glossary

İKTİSÂD

(Islamic Glossary) :
1. Orta yol, orta hâl. Tutumlu olma, gereği kadar ölçülü harcama.Dağlar gibi dalgalar onları kuşattığı zaman, dîni tamâmen Allahü teâlâya hâs kılarak(ihlâsla) O'na yalvarırlar. Allahü teâlâ onları karaya çıkararak kurtardığı vakit içlerindenbir kısmı iktisâd yolunu tutar. (Lokman sûresi: 32)İktisâd eden kimse, fakir ve muhtâç olmaz. (Hadîs-i şerîf-Mir'ât-ül-Mürüvvet)İktisâd geçimin, güzel ahlâk da dînin yarısıdır. (Hadîs-i şerîf-Râmûz-ül-Ehâdîs)Lokman Hakîm, oğluna şöyle nasîhat etti:Oğlum! Masrafları gelirine göre ayarla! Îktisâd et! Aşırı gitme. Her şeyde îtidâl sâhibi ol,yâni orta yolu tut! Cömertliği âdet edin!2. Üretim ve tüketim faâliyetlerinin nasıl düzenlendiğini inceleyen ilim dalı.İslâmiyet, ferdin iktisâdî hürriyetine saygı gösterir. Husûsî (özel) teşebbüslere ve sermâyeyeizin verir. Kısaca İslâmiyet, ferdî hürriyete elverişli bir iktisâd sistemini emr etmektedir.(Seâdet-i Ebediyye)