İSLAMÎ


Results for "İSLAMÎ"

Sociological Dictionary

İSLÂMCILIK [İng. Islamicism]:

(Sociological Dictionary) :
Dünyadaki Müslümanlardan bir islâm birliği meydana getirme fikri ve eylemidir. Bu fikre Panislamizm de denilmektedir.İslâmcılığı ilk kez fikir halindeyken eylem durumuna getiren II. Abdülhamit olmuştur. Abdülhamit, İslâmcılık politikası ile politikada rakiplerin gücünü kırmak istemiştir. (Ateş, T. 19849 Saik Halim Paşa, Mehmet Akif, Süleyman Nazif Babanzade Naim gibi diğer islâmcı yazarlar ise, devletin kurtuluşun İslâm'a bağlayarak o dönemin şartları içinde Türkçüleri kavmiyetçilik yapmakla suçlamışlardır. 1910'da Arnavutların, ardından da Arapların Halife'ye isyan etmesi; Çanakkale Savaşlarında da ingilizlerin sömürgelerinden getirdiği Müslüman askerleri, "Bakın Osmanlı Almanlarla işbirliği yapıyor" diyerek savaa sokması, İslâmcılık akımını zayıflatmış ve taraftarlarının çoğu Türk milliyetçisi olmuştur.Günümüzde ise İbrahim kafesoğlu, Osman Turan,dündar Taşer, ve Erol Güngör gibi ilim ve fikir adamlarının çalışmaları sonucunda birbirinin yerine ikamesi zor olan İslâmiyet ile Türklük birbiriyle kaynaştırılmıştır. Bu fikri bugün Aydınlar Ocağı, "Türk-İslâm Sentezi" şeklinde savunmaktadır. (Bkz. Üç Tarz-ı Sayeset)
Sociological Dictionary

İSLÂMİYET [İng. İslamic Religion]:

(Sociological Dictionary) :
Dinler üç kısma ayrılır: Hak dinleri, asılları değişmiş bozulmuş dinler ve batıl dinler. İslâm dini,hak dinlerinin en sonuncusu ve en olgunudur. Bir millete ve belirli bir zamana ait değildir. Müslüman olan ve olmayan herkese ve bütün zamanlara mesajı olan dindir. Hak dini olarak İslamiyet ilâhî ve semavî dinlerdendir."İslâm" kavramı, "teslim olmak", "boyun eğmek", "itaat etmek" anlamlarını taşır. Dinî açıdan ise, Yüce Allah'a ve O'nun peygamberi Hz. Muhammed iman ve itaat etmek, Kuran'ın hükümlerini kabul etmek, sünnete uymak, hadislere bağlı kalmaktır.İslâmda imam esastır. İmanın şartları; Allah'ın varlığına, birliğine, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayır ve şerrin yaratıcısının Allah olduğuna inanmaktır.İslâmın şartları ise, kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve oruç tutmaktır.İslâm tevazûu hoşgörü, temizlik, mantık tevhid ve dayanışma dinidir.İslâm, doğştan elde edilen statüye değil, geyret sonu kazanılan statüyü esas alır. Üstünlük takvadadır. (yapılan iş görülen hizmet) İslâm, ırkcılığı ve tembelliği reddeder, millet ve milliyetçiliği kabul eder. Fark şuuru ile cem şuurunu (bütünlük) dengeler. İslâm, hem dünyevi hem ve hem de uhrevî esasları kapsar, iyiliği ve kötülüklerden sakınmayı emreder. Cinsiyetler arasında ayırım yapmaz. İncilde olduğu gibi İslâmda zorlama yoktur.İslâmiyetin yayılmasında, Türkler büyük hizmetler vermiştir. IX. Asırda Karahanlılar döneminde İslâmla müşerref olan Türkler, bilhassa Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde İslâmın yayılmasını sağlamışlardır.
Dictionary of Economics

ISLAMIC CONFERENCE

(Dictionary of Economics) :
İSLAM KONFERANSIMüslüman ülkeler arasında sosyal, kültürel ve iktisadi konularda işbirliği sağlamak amacıyla 1969'da kurulmuş olup, 44 üyesi mevcuttur. İslam Kalkınma Bankası'da üye olan ülkelerin kalkınma çabalarına destek vermek amacıyla Konferansa bağlı olarak kurulmuştur.
Dictionary of Economics

ISLAMIC DEVELOPMENT BANK (IDB)

(Dictionary of Economics) :
İSLAM KALKINMA BANKASIİslam ülkelerinin kalkınma çabalarına destek vermek ve üye ülkeler arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla 22 İslam ülkesi tarafından 20 Ekim 1975'te kurulmuş bir bankadır. Türkiye'nin de üye olduğu bankanın merkezi Cidde'dedir. Sermayesi 2 milyar İslam dinarıdır. İslam dinarı bu bankanın hesap birimidir.
Islamic Glossary

İSLÂMİYYET (İslâmiyet)

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın Cebrâil ismindeki melek vâsıtası ile, sevgili Peygamberi Muhammedaleyhisselâma gönderdiği, insanların dünyâda ve âhirette râhat ve mes'ûd olmalarını sağlayanusûl ve kâideler, emirler ve yasaklar.Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyuruyor ki:Allahü teâlâ Peygamberini hidâyet ve hak din İslâmiyet ile gönderdi. İslâm dînini diğerdinler üzerine üstün kıldı. (Muhammed aleyhisselâmın hak) peygamber olduğuna şâhidolarak Allahü teâlâ yeter. (Feth sûresi: 28)Bir zaman gelir ki, İslâmiyet'e yapışmak, elinde ateş tutmak gibi güç olur. (Hadîs-işerîf-Sünen-i Beyhekî)Dünyâ lezzetlerine kavuşmak için, İslâmiyet'in dışına çıkan kimse, âhiret lezzetlerinekavuşamaz. (Hadîs-i şerîf-İzâlet-ül-Hafâ)İzzet (şeref, îtibâr, üstünlük) İslâm'dadır. İslâmiyet'in ahkâmına (hükümlerine) uyan azîzolur. Bu ahkâmı beğenmeyip, izzeti, huzûru, saâdeti, başka şeylerde arayan zelîl olur. (Hazret-iÖmer)Bütün üstünlükler, faydalı şeyler, İslâmiyet'in içindedir. Eski dinlerin görünür görünmezbütün iyiliklerini, İslâmiyet kendisinde toplamıştır. Bütün seâdetler, muvaffakiyetler ondadır.( Abdülhakîm Arvâsî)Îmân muma benzer, dînimizin emir ve yasakları mum etrâfındaki fener gibidir. Mum ilebirlikte fener de İslâmiyet'tir ve din-i İslâm'dır. Îmânsız mum çabuk söner, îmânsız İslâmolmaz. İslâm olmayınca, îmân da yoktur. (Abdülhakîm Arvâsî)