İSTİHA


Results for "İSTİHA"

Ottoman - Turkish Dictionary

SALÂT-I İSTİHÂRE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
İstihareden evvel kılınan iki rekât namaz.
Islamic Glossary

İSTİHÂRE

(Islamic Glossary) :
Hayır istemek.1. Bir işin hakkında hayırlı olup olmadığını anlamak için abdest alıp iki rek'at namazkıldıktan sonra bu husustaki duâyı okuyarak o işle ilgili rüyâ görmek üzere hiç konuşmadanuykuya yatmak.İstişâre eden (danışan) pişmân olmaz, istihâre eden zarar etmez. (Hadîs-işerîf-el-Ikd-ül-Ferîd)Dört şeyi yapan dört şeyden mahrum kalmaz. Şükreden, nîmetin artmasından; tövbe eden,kabûlden; istihâre eden, hayırdan; istişâre eden, doğruyu bulmaktan, hakîkate ulaşmaktanmahrûm olmaz. (İmâm-ı Gazâlî)Her mü'minin istihâre yapması sünnettir. İstihâre yedi gece yapılır. Rüyâda beyaz veya yeşilgörmek hayra, siyâh veya kırmızı görmek şerre alâmettir. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)2. Her gün evden çıkmadan iki rek'at namaz kılıp Allahü teâlâdan o günün ve işinin din vedünyâsı için hayırlı olmasını istemek.
Islamic Glossary

İSTİHÂZA

(Islamic Glossary) :
Kadınlarda âdet ve lohusalık dışında gelen ve oruç ile namaza mânî olmayan kan.Hanefî mezhebinde, üç günden (72 saattan) beş dakika bile az olan ve yeni başlayan için ongünden çok sürünce, onuncu günden sonra ve yeni olmayanlarda âdetten çok olup, on günü deaşınca, âdetten sonraki günlerde gelmiş olan ve hâmile ve âyise (ihti yâr) kadından, dokuzyaşından küçük kızlardan gelen kan hayz olmaz. Buna istihâza veya fâsid kan denir. İstihâzagünlerinde bulunan bir kadın, idrârını tutamayan ve sık sık burnu kanayan kimse gibi, özürsâhibi olur. Orucunu tutar, namazlarını kılar. (İbn-i Âbidîn)İstihâza kanı hastalık alâmetidir. Uzun zaman akması tehlikeli olur. Tabîbe mürâcaatetmelidir. Kardeş kanı (sang-dragon) denilen kırmızı sakız toz edilip, sabah-akşam birer gramsu ile yutulursa, kanı keser. Günde beş gram alınabilir. (M. Sıddîk Gümüş)
Turkish - English dictionary

istihale

(Turkish - English dictionary) :
1. change of form. 2. metamorphosis. etmek 1. to change form. 2. to undergo metamorphosis.
Turkish - English dictionary

istihare

(Turkish - English dictionary) :
asking for divine guidance through a dream. ye yatmak to lie down to sleep (after performing duties of worship) in the hope that God will speak to you through a dream.