İSTİHA


Results for "İSTİHA"

Turkish - English dictionary

istihare

(Turkish - English dictionary) :
asking for divine guidance through a dream. ye yatmak to lie down to sleep (after performing duties of worship) in the hope that God will speak to you through a dream.
Ottoman - Turkish Dictionary

İSTİHASE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Organik maddelerin, şekillerini muhafaza ederek zamanla taş hâline geçmesi. Fosilleşme.
Ottoman - Turkish Dictionary

İSTİHAZA

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Kadın âdet görürken fazla kan gelmesi. (Rahimden değil de hastalıktan dolayı bir damardan gelip, tenâsül cihazı yolu ile akan kokusuz bir kandır. Buna "istihâza veya özür kanı" dendiği gibi, böyle bir kadına da "müstahâza" denir.)
Islamic Glossary

İSTİHÂZA

(Islamic Glossary) :
Kadınlarda âdet ve lohusalık dışında gelen ve oruç ile namaza mânî olmayan kan.Hanefî mezhebinde, üç günden (72 saattan) beş dakika bile az olan ve yeni başlayan için ongünden çok sürünce, onuncu günden sonra ve yeni olmayanlarda âdetten çok olup, on günü deaşınca, âdetten sonraki günlerde gelmiş olan ve hâmile ve âyise (ihti yâr) kadından, dokuzyaşından küçük kızlardan gelen kan hayz olmaz. Buna istihâza veya fâsid kan denir. İstihâzagünlerinde bulunan bir kadın, idrârını tutamayan ve sık sık burnu kanayan kimse gibi, özürsâhibi olur. Orucunu tutar, namazlarını kılar. (İbn-i Âbidîn)İstihâza kanı hastalık alâmetidir. Uzun zaman akması tehlikeli olur. Tabîbe mürâcaatetmelidir. Kardeş kanı (sang-dragon) denilen kırmızı sakız toz edilip, sabah-akşam birer gramsu ile yutulursa, kanı keser. Günde beş gram alınabilir. (M. Sıddîk Gümüş)