İm.


Results for "İm."

Philosophical Dictionary

Birim.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Güz'ütam, Fr. Unite, Al. Einheit, İng. Unity, İt. Unita). Ölçü sisteminin dayanaı... Fizik terimi olarak bir büyüklüğü ölçmek için kullanılan ve önceden saptanan örnek bir büyüklüktür. Matematikte "1" sayısıdır, bütün sapılar "1"in kendilerine "1" katılmasıyle meydana gelirler.
Philosophical Dictionary

Bunalım.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Buhran, Fr. Crise). Egzistansiyalist düşüncenin ölüm karşısında duyduğu umutsuzuk ve çöküntü... Egzistansiyalizmin ünlü sözcüsü Jaspers'in ağzından bu duygu şöylece açıklanır: Felsefe yapmak, ölmesini öğrenmektir... Egzistansiyalizm bireyin varlığını savunduğu için bu varlığın er geç son bulacağı gerçeği bunalımın kaçınılmaz nedenidir. Bunalımın zorunlu tepkisi de çılgınca eğlenmek biçiminde belirir. İsyancı gençlik adı verilen gençlik akımının dayandığı düşünsel temel budur. bkz. Varoluşçuluk.
Philosophical Dictionary

Büyük Terim.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Hadd-i ekber, Fr. Grand terme). Bir tasımda vargının sıfatına büyük terim denir. Örneğin, "Bütün insanlar ölümlüdür - Sokrates de insandır - Öyleyse Sokrates de ölümlüdür" tasımında vargının yüklemi olan ölümlü terimi büyük terim'dir. Görüldğü gibi bütün sonuç ona yükletilmektedir. Bu tasında Sokrates'in ölümlülüğü tanıtlanmak isteniyor ve sonuca varmak için onun insan oluşundan yararlanıyor. Bu tasımda insan terimi, küçük terim'dir. bkz. Terim.
Philosophical Dictionary

Büyüten Tümevarım.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Bacon istikrası, Fr. Induction Baconienne). Bacon tümevarımı... İngiliz düşünürü Bacon, bir cinsin çeşitlerinde saptanan ortak hallerden o cinsin bütünü üstünde yasalara varılabileceğini ileri sürmüştür. Örneğin, "Güvercin, serçe, bıldırcın kuştur - Güvercin, serçe, bıldırcın uçucudur - Öyleyse bütün kuşlar uçucudur". Görüldüğü gibi Bacon tümevarımı az sayıdaki olaylardan elde ettiği saptanımı henüz bilinmeyen olaylara da yaymakta ve genişletmektedir. Buna karşı Aristoteles'in biçimsel tümevarımında elde edilen genel sonuç deney ya da gözlemin sayısıyle sınırlıdır. Büyüten tümevarım (Os. İstikra-i müvessi, Fr. Induction amplifiante) deyimi, Aristoteles'in biçimsel tümevarım'ı karşılığında kullanılır. bkz. Tümevarım.
Philosophical Dictionary

Cisim.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Cisim, Fr. Corps, Al. Körper, İng. Body, İt. Corpo). Bilincimizin dışında bulunan ve duyumlarımızın alanına giren her şey... Geniş anlamda özdek deyimiyle anlamdaştır. Dar anlamda canlının örgenliği ve kimyasal tür anlamlarını dile getirir. Metafizikte yer kaplama niteliğini taşıyan'dır. bkz. Özdek, Yer Kaplama.