İŞÂ


Results for "İŞÂ"

Islamic Glossary

İKTİSÂD

(Islamic Glossary) :
1. Orta yol, orta hâl. Tutumlu olma, gereği kadar ölçülü harcama.Dağlar gibi dalgalar onları kuşattığı zaman, dîni tamâmen Allahü teâlâya hâs kılarak(ihlâsla) O'na yalvarırlar. Allahü teâlâ onları karaya çıkararak kurtardığı vakit içlerindenbir kısmı iktisâd yolunu tutar. (Lokman sûresi: 32)İktisâd eden kimse, fakir ve muhtâç olmaz. (Hadîs-i şerîf-Mir'ât-ül-Mürüvvet)İktisâd geçimin, güzel ahlâk da dînin yarısıdır. (Hadîs-i şerîf-Râmûz-ül-Ehâdîs)Lokman Hakîm, oğluna şöyle nasîhat etti:Oğlum! Masrafları gelirine göre ayarla! Îktisâd et! Aşırı gitme. Her şeyde îtidâl sâhibi ol,yâni orta yolu tut! Cömertliği âdet edin!2. Üretim ve tüketim faâliyetlerinin nasıl düzenlendiğini inceleyen ilim dalı.İslâmiyet, ferdin iktisâdî hürriyetine saygı gösterir. Husûsî (özel) teşebbüslere ve sermâyeyeizin verir. Kısaca İslâmiyet, ferdî hürriyete elverişli bir iktisâd sistemini emr etmektedir.(Seâdet-i Ebediyye)
Islamic Glossary

İNBİSÂT

(Islamic Glossary) :
Açılmak, yayılmak, açık yüzlü olmak, mütebessim çehreli, sevinçli olmak. Gönül açıklığı,kalb ferahlığı hâli. (Bkz. Bast)
Islamic Glossary

İNKİSÂR

(Islamic Glossary) :
Kırıklık, kırılma. Allahü teâlânın huzûrunda kalbin kırık olması.Ben, kalbleri benim için inkisârda olanların yanındayım. (Hadîs-i kudsî-Keşf-ül-Hafâ)Ehl-i sünnet âlimleri buyuruyorlar ki, Allahü teâlâ ilim ve kudret gibi bütün sıfatlarındankullarına biraz ihsân buyurmuştur. Fakat, yalnız üç sıfatı kendine mahsûstur. Bu üç sıfatı hiçbirmahlûkuna vermemiştir. Bunlar; kibriyâ, ganî olmak ve yaratmak sıfatlarıdır. Kibriyâ,büyüklük, üstünlük demektir. Ganî olmak, başkalarına muhtâç olmamak, her şey O'na muhtaçolmak demektir. Buna karşılık kullarına üç aşağı sıfat vermiştir. Bunlar da, zül (aşağılık) veinkisâr ile ihtiyâç ve fâni olmak, yok olmaktır. Bunun için kula kibirlenmek yakışmaz. Enbüyük günâhtır. Hadîs-i kudsîde; "Azamet ve kibriyâ bana mahsustur. Bu iki sıfatta, banaortak olmak isteyenlere, çok acı azâb ederim" buyruldu. (Osman bin Nâsır)
Islamic Glossary

İNTİSÂB

(Islamic Glossary) :
Mensûb olma, bağlanma. Bir işe, bir mesleğe girme. Bir mürşîd-i kâmile (rehbere)bağlanma, talebe olma.Hocam Şems-i Tebrîzi'ye intisâb edince, aklımı tamâmen bırakıp ona tâbi oldum. (MevlânâCelâleddîn-i Rûmî)
Islamic Glossary

İNTİSÂR

(Islamic Glossary) :
Hakkını alandan, yalnız hakkını geri almak, fazlasını almamak.Resûlullah efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem bir kimsenin zâlime (zulmedene) bedduâettiğini görünce; "İntisâr eyledin" buyurdu. (Muhammed Hâdimî-Berîka)