ıskala


Results for "ıskala"

Ottoman - Turkish Dictionary

ISKALARİYA

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Geminin üst kısmına çıkabilmek için iskele, yani merdiven teşkil etmek üzere çarmıhlara aykırı ve kazık bağı ile bağlanmış ince halatlar.
Ottoman - Turkish Dictionary

İSKALARYA

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
ing. Çarmıkların halat basamakları.
Meteorological Glossary

KAR ISKALASI

(Meteorological Glossary) :
(SNOW SCALE) [i]Kar sopası ile eş anlamlıdır. Çok fazla kar yağışı alan, kar yüksekliğinin fazla olduğu yerlerde, toprağa gömülmüş veya yüksek bir yere telle bağlanmış olarak sabit ve dik bir şekilde duran, üzerindeki bölümlenmiş veya farklı renklere boyanmış ıskaladan her an doğrudan kar kalınlığının okunabildiği tahta sopa.
Meteorological Glossary

NRM RÜZGAR ISKALASI

(Meteorological Glossary) :
(NRM WIND SCALE -(NORTHERN ROCKY MOUNTAINS)) [i]Kuzey Rocky Dağlarının ormanlarla kaplı alanlarında kullanılmak üzere ABD Orman İşletmesi tarafından kullanılan rüzgar ıskalası. Bu ıskala Bofor Rüzgar Iskalasından uyarlanmıştır. İki ıskala arasındaki fark rüzgarın oluşturduğu etki, kuvvet göstericileri ve rüzgar değerleri üzerindedir. Bu ıskalada: 0; Güç göstergesi, dumanın dik olarak yükseldiği, yapraklarda kıpırdanma olmadığı zaman kullanılır ve rüzgar hızı saatte 1 milden azdır. 1; Rüzgar hızı 1-3 mil arasında değişir, yapraklar, küçük dallar ve uzun boylu çimler hafifçe sallanır. 2; Rüzgar hızı 4-7 mil arasında değişir, ağaç uçları hafifçe yatar, insan yüzünde rüzgar hissedilir ve kopmuş kağıt parçaları uçuşur. 3; Rüzgar hızı 8-12 mil arasında değişir, ağaç uçları iyice yatar, büyük dallar sallanır ve su yüzeylerinde dalgalar oluşmaya başlar. 4; Rüzgar hızı 13-18 mil arasında değişir, ağaçlar sert bir şekilde etkilenir ve yollardan tozlar yükselmeye başlar. 5; Rüzgar hızı 19-24 mil arasında değişir, ağaçlardan dallar kırılmaya başlar ve rüzgara karşı yürümek oldukça zorlaşır. 6-7; Rüzgar hızı 25-28 mil arasında değişir, ağaç, tepe ve büyük dalları kırıldığı için hasar görür, rüzgara karşı bir adım bile atılamaz ve yapısal hasarlar gözlenir.
Meteorological Glossary

REAUMUR ISKALASI

(Meteorological Glossary) :
(REAUMUR SCALE) [i]1731 yılında Fransız fizikçisi Reaumur tarafından ortaya konulan ve günümüzde kullanılmayan bir sıcaklık ıskalası. Bu ıskalaya göre suyun donma sıcaklığı 0 °, kaynama sıcaklığı ise 80 °'dir.